Svet
3185 ogledov

Lukašenko si je privoščil predrzno aretacijo sredi zraka

Ryanair letalo Profimedia
Opozicijskega oporečnika so aretirali tako, da so prisilili potniško letalo Ryanaira k nepredvidenemu pristanku na beloruskih tleh.

V Belorusiji so po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Na dogodek so se že odzvali po številnih državah Evrope.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell zahteva, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot. Belorusijo je tudi opozoril, da bo odgovorna za usodo leta, ki je bil preusmerjen v Minsk. "Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal," je tvitnil Borrell.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je aretacijo Protaseviča označil za "dejanje državnega terorizma". Morawiecki je na Twitterju še objavil, da je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela zaprosil, da bi v ponedeljek v Bruslju na ravni EU govorili tudi o "takojšnjih sankcijah proti Belorusiji". Dodal je, da aretacija "ne more ostati nekaznovana".

Dogodek je kot nesprejemljivega obsodila tudi Francija ter pozvala k odločnemu in enotnemu evropskemu odzivu. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je belorusko preusmeritev letala družbe Ryanair označil za nesprejemljivo. "Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen," je zapisal na Twitterju.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je zahteval takojšnjo izpustitev Protaseviča. Takojšno pojasnilo glede pristanka letala letalske družbe Rynair in domneve aretacije novinarja je zahtevala tudi Nemčija, prisilni pristanek letala pa je kritizirala tudi Avstrija. Avstrijska tiskovna agencija APA ob tem dodaja, da so na letalu tudi avstrijski državljani.

Protasevič je bil na letalu letalske družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius.

Vse kaže, da so jih zvabili na tla z vestjo o nevarni prtljagi

Lovci beloruske vojske so prestregli letalo Rynaira, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. Skupno je bilo na letalu 123 potnikov, ki po navedbah dpa čakajo, da bodo lahko nadaljevali pot.

Ryanair je potrdil incident. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitni varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega. "Ryanair je obvestil ustrezne nacionalne in evropske agencije za varnost in varnostne agencije ter se iskreno opravičujemo vsem prizadetim potnikom za to obžalovanja vredno zamudo, ki je bila izven nadzora Ryanaira," je še zapisano v izjavi.

aleksander lukašenko | Avtor: Epa Epa

Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaseviča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protasevič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje.

Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaseviča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Naklonsky 13:24 24.maj 2021.

    Zanimivo, da so po poročanju TV SLO ob 13.00 uri dejanje obsodili Francija, Nemčija, Avstrija... Slovenije niso omenili, kljub temu da je dejanje obsodilo tudi slovensko zunanje ministrstvo! "Objektivno" poročanje?

  • Pepe007 07:27 24.maj 2021.

    Naši (belo)ruski "bratje", ga malo serjejo. Napad na civilno letalo. Bomo videli, če bo EU sposobna kaj več kot brezzobega odziva. Močno dvomim. Sicer pa napoved članka "Diktator speljal Ryanair na limanice ..." nima kaj veliko z resnico. Pilot ni ...prikaži več imel možnosti, da karkoli naredi, letel je po predvidenem koridorju.

  • mina6 07:22 24.maj 2021.

    Fajonka se strinja. In Jenull ipd. Rdeči fašisti