Svet
1066 ogledov

To pravi novinar, zaradi katerega so ugrabili letalo

''Mislim, da je bil prisiljen. To niso njegove besede, to ni njegova intonacija govora, deluje zelo zadržano in videti je, da je živčen,'' pa se je na videoposnetek odzval njegov oče.

Belorusija je v ponedeljek potrdila aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča, ki so ga prijeli po prisilnem pristanku letala v Minsku. V javnosti se je pojavil posnetek, na katerem 26-letnik priznava očitana dejanja, a naj bi po mnenju opozicije nastal pod prisilo. Bloger in opozicijski aktivist se doma med drugim sooča z obtožbami na račun spodbujanja protestov proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenku.

Na posnetku pove, da se nahaja v centru za pridržanje v Minsku in zatrdi, da nima nikakršnih zdravstvenih težav. Doda še, da sodeluje s preiskovalci in priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku". Video si lahko ogledate tukaj:

Oče novinarja pravi, da je bil njegov sin prisiljen v snemanje videoposnetka, v katerem je priznal organizacijo protivladnih protestov, in da je videti pretepen. Prav tako je pojasnil, da cigaretna škatla na mizi prav tako ni njegova, saj ne kadi tovrstnih cigaret, poroča SkyNews. V svoji izjavi je še dodal, da: "Moj sin ne more priznati, da je ustvaril množične proteste, ker preprosto ni storil ničesar takega. Malo verjetno je, da se je dogovoril s tožilci. Mislim, da je bil samo prisiljen snemati sporočilo."

Tudi opozicija režima Lukašenke je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil vanj prisiljen, pri čemer izpostavljajo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja. Na Protasevičevo stran se je postavila tudi vodja opozicije Svetlana Tihanovska.

aleksander lukašenko aretacija Svet Belorusi z neverjetno zgodbo, ki naj bi bila v ozadju prisilnega pristanka

Pred tem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako prek Telegrama, kjer je bil posnetek prvotno objavljen, potrdilo, da je Protasevič pridržan v Minsku in zavrnilo poročila, da naj bi bil zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje se nahaja. Skupaj z njim je bila prijeta tudi ruska državljanka Sofija Sapega, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku. Glede na poročanje več medijev naj bi šlo za blogerjevo partnerko, ki je bila po pristanku letala odpeljana v zapor v Minsku.

Svetovni voditelji so izražali ogorčenje nad dejanjem, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem, v ponedeljek pa so v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protaseviča.

Naznanitev sankcij je pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako ostro obsodil dejanje Belorusije kot kršitev mednarodnih norm. "Ta nezaslišani incident in posnetek, ki ga je gospod Protasevič glede na videno posnel pod prisilo, sta sramoten napad tako na političnega disidenta kot svobodo medijev," je sporočil.

Ryanair letalo EU nori Svet Lukašenko si je privoščil predrzno aretacijo sredi zraka

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 11:19 25.maj 2021.

    Bojan Veselinović(STA) je že itak sodeloval pri umoru enega novinarja.

  • fazan2021 10:07 25.maj 2021.

    Lukašenko je edini, ki je imel jajca upreti se globalni mafiji in zaščititi svoj narod. To je pa težko priznati, kajne pičke globalistične.

  • JZekspert 09:43 25.maj 2021.

    Lukašenko je diktator. To je dejstvo, a zahodnjaki nimajo kaj moralizirati o tej ugrabitvi novinarja, sami so popolnoma isti. Ali niso v EU prizemljili letala, na katerem naj bi bil Snowden? Lukašenko se je izkazal v pandemiji, zavrnil je laži ...prikaži več in umazani denar in dobil ''revolucijo'' od zunaj, zato ostro reagira. Je pa diktator, da pa mu ni nič kaj dosti do zdravja državljanov, se vidi iz škatlice smrtonosnih čikov na mizi - nikjer nobenih opozoril, celo znaka je vidna. To je sramotno za 2021!