Topništvo zagrmelo, padle žrtve

Foto: Epa
Foto: Epa
V Ukrajini se je desetdnevno premirje končalo s topniškim napadom.
Oglej si celoten članek

V četrtek so ukrajinske sile s topništvom napadle položaje borcev Narodne garde samooklicane Luganske narodne republike (LNR). To je bila prva izmenjava ognja po desetdnevni prekinitvi ognja, dogovorjeni 17. januarja.

Častnik LNR za zveze z javnostjo Aleksander Mazeikin je sporočil, da je v napadu življenje izgubil en borec njihovih sil. O ostalih ranjenih ali mrtvih ni poročal.

Po njegovih besedah je položaje LNR v vasi Veselogorovka z artilerijo in težkimi mitraljezi obstreljevala 30. brigada ukrajinske vojske, pozicionirana v okrožju Troickoje. Slednje je pod nadzorom Kijevu zvestih sil.

"Za zaščito civilnega prebivalstva in v izogib novih žrtvam v vrstah LNR so bile naše sile prisiljene vrniti ogenj," je Mazeikinove besede prenesel ruski Sputnik. 

Vse od leta 2020 je v pokrajini Donbas v veljavi delno premirje, ki predvideva popolno prepoved streljanja, kopičenja orožja ter izvedbo ofenzivnih ter izvidniških operacij v bližini naselij.

Incidenti, kakršen se je zgodil v četrtek, pa kljub premirju niso redkost. Napetost dvigujejo tudi premiki večjih enot, ena zadnjih se je v Donbasu zgodila na ukrajinski strani.

Program Ariane Na nemški univerzi našli ruskega vohuna

V preteklih tednih se je politični položaj okrog situacije v Ukrajini še dodatno zaostril v luči napovedane širitve Nata na vzhod. Rusi Američanom in njihovih zaveznikom močno zamerijo, da z orožjem in inštruktorji pomagajo tej državi.

Foto: Epa Ukrajina vojaki Lugansk

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:03 28. Januar 2022.

    "ubogi nedolžni" Ukrajinci!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.