Svet
17122 ogledov

Topništvo zagrmelo, padle žrtve

LNR Luganska republika vojaki Epa
V Ukrajini se je desetdnevno premirje končalo s topniškim napadom.

V četrtek so ukrajinske sile s topništvom napadle položaje borcev Narodne garde samooklicane Luganske narodne republike (LNR). To je bila prva izmenjava ognja po desetdnevni prekinitvi ognja, dogovorjeni 17. januarja.

Častnik LNR za zveze z javnostjo Aleksander Mazeikin je sporočil, da je v napadu življenje izgubil en borec njihovih sil. O ostalih ranjenih ali mrtvih ni poročal.

Po njegovih besedah je položaje LNR v vasi Veselogorovka z artilerijo in težkimi mitraljezi obstreljevala 30. brigada ukrajinske vojske, pozicionirana v okrožju Troickoje. Slednje je pod nadzorom Kijevu zvestih sil.

"Za zaščito civilnega prebivalstva in v izogib novih žrtvam v vrstah LNR so bile naše sile prisiljene vrniti ogenj," je Mazeikinove besede prenesel ruski Sputnik. 

Vse od leta 2020 je v pokrajini Donbas v veljavi delno premirje, ki predvideva popolno prepoved streljanja, kopičenja orožja ter izvedbo ofenzivnih ter izvidniških operacij v bližini naselij.

Incidenti, kakršen se je zgodil v četrtek, pa kljub premirju niso redkost. Napetost dvigujejo tudi premiki večjih enot, ena zadnjih se je v Donbasu zgodila na ukrajinski strani.

univerza v Augsburgu Program Ariane Svet Na nemški univerzi našli ruskega vohuna

V preteklih tednih se je politični položaj okrog situacije v Ukrajini še dodatno zaostril v luči napovedane širitve Nata na vzhod. Rusi Američanom in njihovih zaveznikom močno zamerijo, da z orožjem in inštruktorji pomagajo tej državi.

Ukrajina vojaki Lugansk | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • brencl47 11:03 28.januar 2022.

    "ubogi nedolžni" Ukrajinci!

Sorodne novice