Svet
5060 ogledov

Britanci menijo, da so razkrili tajni načrt Moskve

Vladimir Putin Profimedia
Napetost med Rusijo in zahodnimi silami na vrhuncu. Britanci so Moskvo obtožili skrivnega načrta.

Rešitve ukrajinske krize ni na vidiku. Rusija glede na podatke ZDA in Velike Britanije ne misli odstopiti od načrta po prisvojitvi delov Ukrajine. Velika Britanija je zdaj obtožila Rusijo, da namerava v Ukrajini na čelo države postaviti proruskega predsednika. London tudi trdi, da so ruski obveščevalci že navezali stik s številnimi ukrajinskimi politiki. Moskva je trditve že zavrnila kot dezinformacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sergej Lavrov Svet Rusija prekinja diplomatske stike z zvezo Nato

Britansko zunanje ministrstvo je v soboto zvečer objavilo, da namerava ruska vlada v Kijevu na čelo države postaviti proruskega voditelja ter da bi lahko bil potencialni kandidat bivši ukrajinski poslanec Jevgenij Murajev. Dodali so, da so bili nekateri, ki so bili v stiku z ruskimi obveščevalci, "nedavno vključeni v načrte za napad na Ukrajino", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Murajev je izgubil mandat v ukrajinskem parlamentu, ko njegova stranka na volitvah leta 2019 ni uspela preseči petodstotne praga za vstop v ukrajinski parlament. Je lastnik ukrajinske televizijske postaje Naš, ki si jo regulatorji prizadevajo zapreti že od lani in jo obtožujejo, da predvaja prorusko propagando.

Zastava Rusija ZDA Napetosti Svet Sedli bodo za skupno mizo: "To je popolnoma izključeno"

Britansko zunanje ministrstvo sicer ni objavilo drugih podrobnostih o dokazih za svoje trditve. Je pa britanska ministrica za zunanje zadeve Liz Truss dejala, da objavljene informacije osvetljujejo obseg ruskih dejavnosti, kateri namen je poreditev Ukrajine, in so vpogled v način razmišljanja Kremlja.

 | Avtor: Epa Epa

Vladimir Putin zn Svet Manever Rusije neuspešen, padla je odločitev glede Bosne in Hercegovine

"Rusija mora umiriti razmere, končati svoje kampanje agresije in dezinformacij ter slediti poti diplomacije," je še pozvala britanska ministrica.

Ukrajina kritična do Nemčije, ker ji ne želi poslati orožja

Ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba je bil danes kritičen do Nemčije, ki je danes dala jasno vedeti, da Ukrajini v nasprotju z več drugimi državami ne namerava pošiljati orožja. Kuleba je pozval Berlin, naj v luči bojazni pred rusko invazijo ne "spokopava enotnosti" in ne "spodbuja Vladimirja Putina".

Ob kopičenju na tisoče ruskih vojakov ob meji z Ukrajino se krepi strah pred izbruhom večjega konflikta. Po pozivih Kijeva zahodnim zaveznicam, naj ji pomagajo okrepiti njene obrambne zmogljivosti, sta ZDA in Velika Britanija državi že dostavili orožje, baltske države pa to še nameravajo storiti.

V Washingtonu je tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Emily Horne v odzivu na domnevno rusko zaroto dejala, da je to "zelo zaskrbljujoče". "Ukrajinski narod ima suvereno pravico, da odloča o lastni prihodnosti," je dejala in dodala, da ZDA podpirajo demokratično izvoljene partnerje v Ukrajini.

Memorial sodišče odločitev Rusija Svet Mednarodna javnost ogorčena nad rusko potezo

Moskva je trditve Londona zavrnila kot dezinformacije in pozvala London, naj "neha širiti neumnosti". Rusko zunanje ministrstvo je na Twitterju objavilo, da so dezinformacije, ki jih širi britanska vlada, še en znak, da so "članice Nata pod vodstvom anglo-saksonskih narodov tiste, ki stopnjujejo napetosti okoli Ukrajine".
 

Komentarjev 5
  • eminenca 13:13 23.januar 2022.

    tako butastega predsednika, kot imajo zdej jenkiji, ga skor ni blo v zgodovini ... le kaj ima od tega, da izjavi, kako visoko ceno bodo plačali rusi ... stari dementnež ne kapira, da bomo vse igračkanje plačali mi in mali ...prikaži več človek ... ampak to jim je itak vseeno

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:22 23.januar 2022.

    Ukrajina je vazalna država zahodnih sil, ki jo uporabljajo za pritisk na Ruse, ker se bojijo njihovega gospodarskega in političnega vpliva , to je vsa skrivnost..Me prav zanima kaj bi počeli Američani, če bi Rusi pošiljali čete in opremo na ...prikaži več mejo med ZDA in Mehiko...

  • eminenca 09:32 23.januar 2022.

    ukrajina je samostojna in uradno priznana država ... edini problem je tem, da rusi nočejo gledati nato vojske preblizu ... moj sosed lahko počne kar hoče na svojem, dokler ne postane moteč na kakršen koli način in dokler se počutim ...prikaži več varnega ... komu to ni jasno? le zakaj ni strah nekaterih držav in kako je možno, da lahko same poskrbijo za varnost