Svet
418 ogledov

Sedli bodo za skupno mizo: "To je popolnoma izključeno"

Zastava Rusija ZDA Profimedias
Rusija v pogovorih z ZDA glede Ukrajine in varnosti v Evropi ni pripravljena na nobene koncesije, je danes sporočil namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

"Ne bomo pristali na nobene koncesije. To je popolnoma izključeno," je po poročanju AFP dejal namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov. "Razočarani smo nad signali, ki v zadnjih nekaj dneh prihajajo iz Washingtona in tudi Bruslja," je dodal v izjavi za ruske medije.

V ponedeljek naj bi se sicer v Ženevi sestali predstavniki ZDA in Rusije, da bi se pogovorili o zmanjšanju napetosti med stranema, zlasti zaradi kopičenja ruskih sil na meji z Ukrajino, kar bi bile glede na obtožbe EU in ZDA priprave na invazijo na to državo.

Delegaciji bosta vodila Rjabkov na ruski strani ter namestnica ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman. Spremljal jo bo še ameriški general James Mingus, Rjabkova pa namestnik obrambnega ministra, general Aleksander Fomin.

Kot je v soboto po poročanju AFP sporočil neimenovani visoki predstavnik iz Bele Hiše, so ZDA pripravljene govoriti o raketnih sistemih in vojaških vajah. Morda bo do prvega stika prišlo že danes.

Na nekaj področjih bi lahko dosegli napredek

"Obstajajo področja, kjer bi morda lahko dosegli kak napredek," če bodo obljube vzajemne, je nakazal omenjeni predstavnik. "Rusija pravi, da se počuti ogroženo zaradi morebitne namestitve ofenzivnih raketnih sistemov v Ukrajini. ZDA nima nobenega takšnega namena. Tako da je to eno od področij, kjer bi lahko dosegli dogovor, če bo Rusija pripravljena sprejeti vzajemne zaveze," je pojasnil.

Moskva je izrazila tudi interes za pogovore o prihodnosti določenih raketnih sistemov v Evropi v skladu s pogodbo o raketah srednjega dosega (INF), in ZDA so se pripravljene pogovarjati o tem. Prav tako se želijo pogovarjati o velikosti in razsežnostih vojaških vaj, ki jih izvajajo Rusija, ZDA in Nato, je še pojasnil omenjeni predstavnik iz Bele hiše.

V Washingtonu upajo, da se bodo pogovori v Ženevi začeli v dobri veri. "Začetne pogovore" pa nameravajo imeti že v nedeljo zvečer, preden se bodo v ponedeljek sestali na glavnih pogovorih, je še povedal omenjeni predstavnik. Pogovori v Ženevi naj bi bili sicer namenjeni predvsem ugotavljanju možnosti in zagotovo ne bodo vodili do nekih trdnejših obljub, je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.