Svet
619 ogledov

Mednarodna javnost ogorčena nad rusko potezo

Memorial sodišče odločitev Rusija
1/2
Profimedia
Moskovsko sodišče je danes odredilo še zaprtje centra za človekove pravice, ki deluje v okviru nevladne organizacije Memorial. Memorial International, ki predstavlja osrednjo strukturo celotne organizacije, so medtem razpustili že v torek, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne skupnosti.

Mestno sodišče v Moskvi je odločilo, da "na zahtevo tožilstva razpusti organizacijo za zaščito pravic Memorial in vse njene pridružene enote", je sporočil sodnik Mihail Kazakov po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tožilstvo je sodno zaprtje Memorialovega centra za človekove pravice zahtevalo zaradi kršenja zakonodaje o "tujih agentih" in opravičevanja "terorizma in ekstremizma". Očita mu netransparentnost pri financiranju. V centru te navedbe zanikajo in zatrjujejo, da gre za politični pregon.

Pred sodiščem so se tudi danes zbrali številni podporniki Memoriala, ki nasprotujejo odločitvi.

Razpustili osrednjo strukturo celotne organizacije

Do nove sodne odločitve v zvezi z organizacijo Memorial prihaja le dan po tistem, ko je rusko vrhovno sodišče v ločenem primeru razpustilo tudi osrednjo strukturo celotne organizacije. Razlog za odločitev sodišča so kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente.

V organizaciji so v odzivu na torkovo odločitev napovedali, da bodo našli zakonite načine za nadaljevanje dela.

Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je neumorno boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov, na katerem so tudi predstavniki prepovedanih verskih manjšin in najglasnejši kritik Kremlja Aleksej Navalni.

Memorial sodišče odločitev Rusija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Žalitev" za človekove pravice

Odločitev ruskega sodišča o zaprtju ugledne organizacije za človekove pravice Memorial v Rusiji še vedno močno odmeva tudi v Washingtonu in Bruslju. Ameriški državni sekretar Antony Blinken jo je označil za "žalitev" za človekove pravice, ostro pa jo je obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Blinken je na Twitterju obsodil "prisilno zaprtje" organizacije, ki jo je označil za eno "najbolj spoštovanih organizacij za človekove pravice v Rusiji". Ruske oblasti bi morale končati "zatiranje zagovornikov človekovih pravic in drugih neodvisnih glasov", je zapisal.

"Preganjanje Memorial International in Centra za človekove pravice Memorial je žalitev njune plemenite misije in človekovih pravic povsod," pa je v uradni izjavi dejal Blinken, pri čemer je omenil tudi sestrsko organizacijo skupine, ki je tudi na udaru ruskih oblasti.

Do torkove odločitve je prišlo po "letu hitrega krčenja prostora za neodvisno civilno družbo, medije in prodemokratične aktiviste v Rusiji", je še sporočil Blinken v izjavi, objavljeni v torek zvečer po krajevnem času.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Borrell je v imenu EU ostro obsodil odločitev ruskega vrhovnega sodišča glede zaprtja Memoriala, ki "ima pomembno vlogo pri varovanju spomina na politično represijo in kršenje človekovih pravic", kot je zapisal v torek na Twitterju.

Po Borrellovem prepričanju je kritičen pogled na preteklost bistven za zdrav razvoj in napredek družb. "Zadušitev svoboščin bo na koncu oslabila tiste, ki se ukvarjajo s takimi dejavnostmi," je tvitnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.