Svet
5587 ogledov

Manever Rusije neuspešen, padla je odločitev glede Bosne in Hercegovine

Vladimir Putin Profimedia
Varnostni svet ZN je v sredo soglasno podaljšal mandat 600-članskim silam EU v Bosni in Hercegovini (EUFOR) za še eno leto, čeprav je Rusija pred glasovanjem blokirala poročilo visokega predstavnika mednarodne skupnosti, da se država sooča s krizo obstoja zaradi dejanj bosanskih Srbov.

Preprečili so mu predstavitev poročila

Rusija si že dlje časa prizadeva ukiniti položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino, ki ga po Avstrijcu slovenskih korenin Valentinu Inzku sedaj zaseda Nemec Christian Schmidt. V sredo mu je preprečila predstavitev poročila, v katerem pravi, da se BiH sooča z novimi delitvami in spopadi zaradi bosanskih Srbov.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poročilo vseeno poslal vsem 15 članicam VS ZN, Schmidtova opozorila pa so v svojih nastopih izpostavili veleposlaniki ZDA, Velike Britanije, Irske, Estonije in drugih držav, ki so poudarile tudi pomen ohranitve položaja visokega predstavnika za BiH.

Predstavnik naj ne bi bil imenovan v skladu z mednarodnim pravom

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je dejal, da visoki predstavnik ni bil imenovan v skladu z mednarodnim pravom in da položaj dejansko ni zaseden. Ostro je protestiral proti poročilu "zasebne osebe", ker naj bi bilo izjemno pristransko in protisrbsko ter namenjeno uničenju razumevanja med prebivalstvom BiH.

Schmidt je sicer v svojem poročilu navedel, da je grožnja razdelitve države resna, če voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku uspe izvesti grožnjo o umiku srbskih enot iz bosanske vojske in ustvariti posebno srbsko vojsko. To je opredelil kot odcepitev brez razglasitve odcepitve. "Bosanski Srbi poleg miru in stabilnosti države ter regije ogrožajo tudi sam daytonski mirovni sporazum iz leta 1995."

Pozvala ga je, naj preneha z razgreto retoriko

Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je pozvala Dodika, naj neha z razgreto retoriko. Strinjala se je, da njegova dejanja ogrožajo stabilnost v regiji in sporazum.

Pozvala je k zaščiti položaja visokega predstavnika mednarodne skupnosti, ki ga je opredelila kot temelj stabilnosti države. Pozvala je tudi k volilnim in ustavnim reformam ter okrepitvi boja proti korupciji, da lahko BiH napreduje na poti v EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 19:41 04.november 2021.

    Očitno so pri vas zaposleni bošnjaki, kajti to kar se je sprejelo je zelo dobro za Republiko Srpsko in ne tako kot pišete vi, namreč niso upoštevali raznoraznega d.re. ka s strani nameščenega visokega predstavnika za Bosno (kajti to je ...prikaži več postal in bil izvoljen ilegalno mimo vseh pravil proti Srbom) in dejansko bo funkcijo spoštovanja Dayton-skega sporazuma še vedno opravljal EUFOR, točno to, kar so si Srbi želeli. Muslicki pa kar jokajte naprej in naj vas izmetbegović analno obdela.