Svet
962 ogledov

Na nemški univerzi našli ruskega vohuna

univerza v Augsburgu Reševalni pas/Twitter Univerza v Augsburgu.
To ni prvi primer ruskega vohunstva na nemških tleh.

Nemško tožilstvo je ruskega državljana, ki je delal na univerzi na jugu Nemčije, danes obtožilo, da je ruski obveščevalni službi posredoval podrobnosti o evropskem raketnem programu Ariane. Na univerzi je delal do lani poleti, ko so ga aretirali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski državljan naj bi bil po informacijah dpa zaposlen na univerzi v Augsburgu. Ob aretaciji lani je univerza namreč potrdila, da gre za njihovega zaposlenega.

Vladimir Putin Svet Biden o Putinu: "Mislim, da tudi njegovi ljudje ne vedo, kaj bo storil"

Glede na domneve tožilstva naj bi bila ruska zunanja obveščevalna agencija SVR v stiku z obtoženim Ilnurjem N. vsaj od jeseni 2019. Obveščevalce je predvsem zanimal razvoj raketnega izstrelišča v okviru projekta Ariane.

Od novembra 2019 so imeli redne stike z obtoženim, ki naj bi jim predajal informacije o raziskovalnih projektih s področja vesoljske tehnologije. V zameno je prejel 2500 evrov, še piše v obtožnici, ki je bila objavljena v času povečanih napetosti med Nemčijo in Rusijo.

To ni prvi primer ruskega vohunstva na nemških tleh. Med drugim so lani oktobra na dve leti pogoje kazni obsodili Nemca, ki je ruskim obveščevalcem predal načrte parlamentarnih stavb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice