Slovenija
85 ogledov

MZZ odsvetuje potovanja na območja Ukrajine ob meji z Rusijo

MZZ Anže Petkovšek Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanje ministrstvo je v luči napetosti na ukrajinsko-ruski meji dopolnilo priporočila glede potovanj v Ukrajino. Zaradi nepredvidljivosti razmer odsvetujejo potovanja na območja Ukrajine ob mejah z Rusijo in Belorusijo.

Slovenskim državljanom, ki načrtujejo potovanje v Ukrajino, priporočajo, da spremljajo aktualno dogajanje, predvsem glede varnostnih razmer, v mednarodnih in lokalnih medijih ter so pozorni na objave slovenskega veleposlaništva v Kijevu.

"Zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetujemo potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo," piše na spletni strani MZZ.

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo oziroma so trenutno v Ukrajini, svetujejo, da ljudje izpolnijo spletni obrazec obveščanje o potovanju, ki je dostopen na povezavi https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php.

Zunanje ministrstvo je že pred tem odsvetovalo potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk. Veleposlaništvo v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Vladimir Putin Svet Biden o Putinu: "Mislim, da tudi njegovi ljudje ne vedo, kaj bo storil"

Z MZZ so sicer v ponedeljek sporočili, da zaenkrat ne nameravajo zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu. Dodali so, da vse aktivnosti potekajo v usklajevanju z drugimi državami EU. Te se za razliko od ZDA niso odločile za umik družinskih članov diplomatskega osebja iz Kijeva.

Odnosi med Zahodom in Rusijo, ki je na mejo z Ukrajino namestila 100.000 vojakov, so vse bolj zaostreni. Zahod Moskvo obtožuje, da pripravlja invazijo na svojo sosedo.

Rusija vojska meja Ukrajina Svet EU bi rada umirila strasti med Rusijo in Ukrajino

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.