Svet
339 ogledov

EU bi rada umirila strasti med Rusijo in Ukrajino

Rusija vojska meja Ukrajina Epa
Oživitev pogovora med državami t. i. normandijske četverice.

Predstavniki Rusije in Ukrajine se bodo v sredo srečali v Parizu na pogovorih s svojimi kolegi iz Francije in Nemčije, je danes povedal predstavnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona. S srečanjem želijo delovati v smeri zmanjšanja napetosti, je dodal.

Gre za oživitev pogovora med državami t. i. normandijske četverice z namenom preprečevanja vojne, potem ko se že tedne zaostrujejo razmere na meji med Rusijo in Ukrajino. Srečanje naj bi potekalo na ravni diplomatskih svetovalcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP predstavnika Macrona, ki je želel ostati neimenovan.

Macron naj bi v prihodnjih dneh po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki mu bo predvidoma predstavil svojo idejo za rešitev ukrajinske krize.

Že tedne se krepijo napetosti med Moskvo in Kijevom, potem ko je Rusija začela kopičiti svoje vojake na meji z Ukrajino. Zaradi tega se na Zahodu bojijo, da Kremelj morda načrtuje invazijo na sosednjo državo. Moskva to zavrača in zahteva varnostna jamstva ZDA in zveze Nato.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 13:38 27.januar 2022.

    Pogoj je jasen, North American Terrorist Organization se mora vrniti nazaj na stanje pred letom 1990 in umakniti vojsko okoli meje z Rusijo in tudi iz Ukrajine, da bo mir, ker bi to pomenilo, da ni ekspanzionistične politike s strani ...prikaži več NATO teroristov, ko tako radi povejo, da je Rusija tista, ki se širi. Če pogledamo št. NATO baz okoli Rusije in da imajo ZDA več kot 14 letalonosilk, potem vidimo kdo se gre kakšno politiko in vse je jasno, razen bebčkom pri nas.