Svet
1805 ogledov

Slab signal za Ukrajino, ZDA ukazale evakuacijo

Vladimir Putin Epa
Zunanji ministri EU bodo razpravljali o zaostrenih varnostnih razmerah v Evropi. Medtem ZDA iz Ukrajine umikajo družinske člane diplomatov.

Zunanji ministri EU bodo razpravljali o zaostrenih varnostnih razmerah v Evropi v luči kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. EU se z zaveznicami usklajuje glede scenarijev ukrepanja v primeru ruskega napada na Ukrajino, a v senci kritik, da je izločena iz ključnih pogovorov ZDA in Rusije.

Zunanji ministri so pred dobrim tednom na neformalnem zasedanju v Brestu opredelili skupno stališče v desetih točkah, v katerih so med drugim zavrnili poskuse Rusije po oblikovanju interesnih sfer v Evropi ter potrdili temeljna načela evropske varnosti in solidarnost z Ukrajino in vzhodnimi članicami.

Moskvo so pozvali k umiritvi razmer, obenem pa ponovili opozorilo, da bodo kakršnikoli nadaljnji agresiji nad Ukrajino sledili ukrepi, vključno s sankcijami, ki jih bodo uskladili s partnerji. Ob tem so sporočili, da bodo nadaljevali priprave nadaljnjih sankcij v tesnem sodelovanju s partnericami.

Rusija vojska meja Ukrajina | Avtor: Epa Epa

V Bruslju so redkobesedni

Danes bodo ministri po pričakovanjih sprejeli sklepe, v katerih bodo predvidoma potrdili deset načel iz Bresta, na primer izpostavili naj bi "močno in enotno stališče" ter pripravljenost na hitro ukrepanje.

O sankcijah po napovedih diplomatskih virov ne bodo razpravljali. O tem so v Bruslju na sploh redkobesedni, saj da ne bi bilo pametno Rusiji vnaprej razlagati kriznih načrtov, medtem ko ne more nihče predvideti, kaj bo storil ruski predsednik Vladimir Putin. Pravijo le, da je dogovor o sankcijah mogoče sprejeti v nekaj dneh.

Razpravi o evropskih varnostnih razmerah bo sledila virtualna neformalna izmenjava mnenj sedemindvajseterice z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki bo poročal o ameriško-ruskih pogovorih.

Na dnevnem redu zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, bo še vrsta tem, med njimi Sirija, Libija in Mali. Prav tako ni mogoče izključiti razprave o zaskrbljujočih razmerah v BiH.

ameriška ambasada Kijev Ukrajina | Avtor: Epa Epa

ZDA umikajo družinske člane diplomatov iz Ukrajine

Ameriški State Department je v nedeljo naročil vsem družinskim članom diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu ZDA v Kijevu, naj zapustijo državo. Američanom poleg tega v luči napetosti na meji med Rusijo in Ukrajino odsvetuje potovanja v obe državi.

V skladu z navodili State Departmenta lahko Ukrajino prostovoljno zapusti tudi vse nenujno osebje veleposlaništva v Kijevu, ki sicer ostaja odprto. V Washingtonu sicer zagotavljajo, da so se na te ukrepe pripravljali že dlje časa in ne pomenijo zmanjšanje ameriške podpore Ukrajini.

Kot razlog za nova navodila State Department navaja poročila, da se Rusija pripravlja na večje vojaško ukrepanje proti Ukrajini. Svarila prihajajo v času naraščanja napetosti zaradi kopičenja ruske vojske na meji z Ukrajino.

"Varnostne razmere, še posebej okrog ukrajinske meje z Rusijo, na Krimu ter vzhodu Ukrajine, ki je pod ruskim nadzorom, so nepredvidljive in se lahko poslabšajo brez svarila. Demonstracije, ki včasih postanejo nasilne, so reden pojav v Ukrajini, vključno v Kijevu," je sporočil State Department.

V Kijevu so odločitev Washingtona za umik družinskih članov diplomatskega osebja označili za preuranjeno. "Tovrstni koraki ameriške strani se nam zdijo prehitri in znak pretirane previdnosti," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko. Kot je dodal, v zadnjem času ni prišlo do "radikalnih sprememb" v varnostnih razmerah na vzhodu Ukrajine.

Da s svojega veleposlaništva v Kijevu umika nekaj osebja in njihovih družinskih članov, je sicer danes sporočilo tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je korak prav tako utemeljilo z "vse večjo grožnjo s strani Rusije". Veleposlaništvo ostaja odprto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist
    Antikrist 09:31 24.januar 2022.

    Vsi Američani naj se poberejo iz Evrope, ker pri nas niso dobrodošli!

  • mph2 09:06 24.januar 2022.

    ZDA so najslabši signal za mir na svetu. Nič manj pa niso krivi vsi tisti, ki jim držijo vrečo.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:46 24.januar 2022.

    ZDA bodo sprovocirale še eno krizno žarišče za destabilizacijo gospodarske tekmice EU in seveda Rusije..