Gorenjska
1134 ogledov

Pobratenje je zapečateno

Kranj se je pobratil z Jekaterinburgom. Župana obeh mest, Matjaž Rakovec in Aleksej Orlov, sta včeraj podpisala sporazum o pobratenju v tem ruskem mestu z 1,4 milijona prebivalcev.

Mestna občina Kranj (MOK) in rusko mesto Jekaterinburg, upravno središče Uralskega zveznega okrožja in Sverdlovske oblasti, sta navezala stike na podlagi gospodarskih vezi. Jekaterinburg, ki velja za četrto največje rusko mesto po številu prebivalcev, je veliko transportno, logistično križišče ob transibirski železnici ter industrijsko in kulturno središče Urala. Sverdlovska regija trenutno poglablja odnose s Slovenijo na več področjih. S pobratenjem med Kranjem in Jekaterinburgom se odpirajo priložnosti povezovanja med obema mestoma v izobraževanju, kulturi, turizmu … Kranjski župan Matjaž Rakovec je županu Jekaterinburga Alekseju Orlovu ob obisku Jekaterinburga izročil pisma Gimnazije Kranj in Gimnazije Franceta Prešerna o možnostih sodelovanja, prav tako tudi pismo Fakultete za organizacijske vede, ki že sodeluje z Uralsko zvezno univerzo, in Prešernovega gledališča Kranj.

Jekaterinburg | Avtor: TASS Jekaterinburg TASS

»V Kranju živi precej Rusov, ki so v preteklosti delali tukaj oziroma še delajo – za Iskratel ali katero drugo podjetje. V Kranju so si ustvarili dom. Na obeh kranjskih gimnazijah se dijaki učijo rusko. Spoznavajo rusko kulturo, zgodovino in navade. Nekateri se preizkušajo na mednarodni olimpijadi iz ruščine, prirejajo mesec ruske kulture, se udeležujejo ekskurzij v Moskvo. Veliko priložnosti vidimo tudi na področju turizma, kjer bi se lahko povezale turistične agencije z obeh območij,« je ob pobratenju povedal župan Matjaž Rakovec. MOK je lansko jesen začela postavljati kipe največjih svetovnih literatov v Parku La Ciotat, tistih, ki so živeli in ustvarjali v obdobju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, najbolj znanega meščana Kranja. Prvi mednarodni kip, ki so ga postavili v parku, in sicer skupaj z veleposlaništvom Ruske federacije, je bil prav kip Prešernovega ruskega sodobnika Mihaila Jurjeviča Lermontova. »Obe mesti se resda precej razlikujeta po velikosti, imata pa številne skupne točke in potencial za dobro povezovanje. Zelo se veselimo naše skupne poti,« je še dodal Rakovec in župana Jekaterinburga povabil na obisk v Kranj.

 | Avtor:

Župan Jekaterinburga Aleksej Orlov je v svojem nagovoru ob pobratenju omenil skupna izhodišča obeh mest, in sicer ugodno zemljepisno lego, vodilno gospodarsko vlogo in ugled. »Vse to je dobra podlaga za podpis sporazuma o pobratenju. Zavzemali se bomo za sodelovanje na področju investicij, turizma, izobraževanja, kulture in športa,« je dejal gostitelj. Ob podpisu pobratenja v Jekaterinburgu so položili tudi cvetje ob spomeniku poveljnika Georgija Žukova.

 | Avtor:

Jekaterinburg POBRATENJE Gorenjska Po kitajskem še pobratenje z ruskim mestom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.