Trump po telefonu s Putinom, Hollandom in Merklovo

Foto: EPA
Foto: EPA
Novi ameriški predsednik Donald Trump se bo danes po telefonu ločeno pogovarjal s predsednikoma Rusije in Francije, Vladimirjem Putinom in Francoisom Hollandom, ter nemško kanclerko Angelo Merkel. To bo prvi telefonski pogovor Trumpa kot ameriškega predsednika s trojico svetovnih voditeljev.
Oglej si celoten članek

V Moskvi so povedali, da bo Vladimir Putin čestital Donaldu Trumpu ob prevzemu predsedniškega mandata in da se namerava z njim pogovoriti tudi o "stanju dvostranskih odnosov". Potrdili so tudi, da bo telefonski pogovor potekal v soboto zvečer po moskovskem času.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov ni želel komentirati govoric, da Trump razmišlja o rahljanju sankcij proti Rusiji. Dejal je, da bo to prvi telefonski pogovor, odkar je Trump postal predsednik, in da ni verjetno, da se bosta pogovarjala o vseh temah. "Bodite potrpežljivi," je dodal Peskov.

Trump in Putin sta prvič govorila po telefonu novembra lani, kmalu po Trumpovi zmagi na ameriških predsedniških volitvah. Takrat sta se zavzela za normalizacijo odnosov med državama.

Trump je pred prisego minuli teden znova dejal, da si želi izboljšati odnose z Rusijo. Dvostranski odnosi med državama so se poslabšali v času Trumpovega predhodnika Baracka Obame, predvsem zaradi krize v Ukrajini. V času Obamove administracije je Washington obtoževal Kremelj, da je s hekerskimi napadi vplival na ameriške predsedniške volitve.

Glede Nemčije so bile Trumpove izjave doslej protislovne. Vedno znova je ostro kritiziral begunsko politiko nemške kanclerke, hkrati jo je hvalil kot osebnost. Doslej se Merklova in Trump še nista srečala.

Sta se pa dan pred telefonskim pogovorom Merklova in Hollande sestala v Berlinu in se zavzela za tesnejše sodelovanje znotraj Evrope kot odgovor na Trumpov populizem in nejasnosti glede njegove usmeritve.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:12 29. Januar 2017.

    Ogabno, sprevrženo,........... le kdo spet stoji za tem ???<br /><br />V razmislek:<br />https://www.youtube.com/watch?v=dXhhz-IENPM

  • 18:35 29. Januar 2017.

    Liberalni mediji se ne bi obdržali, če ne bi bilo teh mentalno bolanih liberalcev, ki jim plačujejo za reklame. Si …

  • 09:11 29. Januar 2017.

    sprašujem se, zakaj je ta slika zgoraj tako priljubljena in tolikokrat prikazana v naših medijih, recimo poptv jo je enkrat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.