Svet
11 ogledov

Trump po telefonu s Putinom, Hollandom in Merklovo

Grafit na ulicah Vilne v Litvi EPA
Novi ameriški predsednik Donald Trump se bo danes po telefonu ločeno pogovarjal s predsednikoma Rusije in Francije, Vladimirjem Putinom in Francoisom Hollandom, ter nemško kanclerko Angelo Merkel. To bo prvi telefonski pogovor Trumpa kot ameriškega predsednika s trojico svetovnih voditeljev.

V Moskvi so povedali, da bo Vladimir Putin čestital Donaldu Trumpu ob prevzemu predsedniškega mandata in da se namerava z njim pogovoriti tudi o "stanju dvostranskih odnosov". Potrdili so tudi, da bo telefonski pogovor potekal v soboto zvečer po moskovskem času.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov ni želel komentirati govoric, da Trump razmišlja o rahljanju sankcij proti Rusiji. Dejal je, da bo to prvi telefonski pogovor, odkar je Trump postal predsednik, in da ni verjetno, da se bosta pogovarjala o vseh temah. "Bodite potrpežljivi," je dodal Peskov.

Trump in Putin sta prvič govorila po telefonu novembra lani, kmalu po Trumpovi zmagi na ameriških predsedniških volitvah. Takrat sta se zavzela za normalizacijo odnosov med državama.

Trump je pred prisego minuli teden znova dejal, da si želi izboljšati odnose z Rusijo. Dvostranski odnosi med državama so se poslabšali v času Trumpovega predhodnika Baracka Obame, predvsem zaradi krize v Ukrajini. V času Obamove administracije je Washington obtoževal Kremelj, da je s hekerskimi napadi vplival na ameriške predsedniške volitve.

Glede Nemčije so bile Trumpove izjave doslej protislovne. Vedno znova je ostro kritiziral begunsko politiko nemške kanclerke, hkrati jo je hvalil kot osebnost. Doslej se Merklova in Trump še nista srečala.

Sta se pa dan pred telefonskim pogovorom Merklova in Hollande sestala v Berlinu in se zavzela za tesnejše sodelovanje znotraj Evrope kot odgovor na Trumpov populizem in nejasnosti glede njegove usmeritve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Zmago 21:12 29.januar 2017.

  Ogabno, sprevrženo,........... le kdo spet stoji za tem ???V razmislek:https://www.youtube.com/watch?v=dXhhz-IENPM

 • LukaMB 18:35 29.januar 2017.

  Liberalni mediji se ne bi obdržali, če ne bi bilo teh mentalno bolanih liberalcev, ki jim plačujejo za reklame. Si lahko zamislite svet v katerm je vse objektivno in pravično? To bi pomenilo, da bi zmanjkalo novic in večina novinarskih ...prikaži več hiš bi propadlo, ker ne bi imeli o čem pisati in trositi laži ali pa igrati na čustva in rusofobičnost. Novinarčki se bojijo za svoja delovna mesta, zato pa lažejo še naprej in so že del liberalnih MSM, ki širijo neresnico za zaslužek. (pa ne mislim tukaj na Zurnal24, ampak govorim na splošno).

 • Avatar praufo
  praufo 09:11 29.januar 2017.

  sprašujem se, zakaj je ta slika zgoraj tako priljubljena in tolikokrat prikazana v naših medijih, recimo poptv jo je enkrat kazal celih 10 sekund, sicer je skoraj dnevno na sporedu, avtor bi lahko kasiral pravice