Ukrajina: turiste bi oblekli v naciste

Foto: Varga Attila / Wikipedia
Foto: Varga Attila / Wikipedia
V Ukrajini se je vnel spor okoli gradnje muzeja na mestu bunkerja Wehrwolf, ki so ga nacisti skopali med drugo svetovno vojno. Predlagatelji bi turistom celo omogočili oblačenje v naciste in poziranje z mitraljezi okoli vratu.
Oglej si celoten članek

Razprava o bunkerju v kraju Vinicija je postala tako razgreta, da je predsednik ukrajine Viktor Janukovič to vprašanje postavil na lokalni referendum.

Iz bunkerja Wehrwolf so nacisti vodili ofenzive na vzhodni fronti, v bližini pa so tudi postrelili kar 10 tisoč vojnih ujetnikov. Pri gradnji bunkerja je prisilno sodelovalo lokalno prebivalstvo, k delu pa so nacisti silili tudi otroke. Bunker je nemška vojska ob umiku sicer razstrelila.

Bojijo se, da bi muzej postal svetišče

Zagovorniki muzeja trdijo, da se turisti že zdaj zbirajo tam in da je edino logično, da se tam odpre muzej. S svojimi predlogi pa so pretiravali, saj so želeli turistom celo omogočiti, da se oblečejo v nemške uniforme in z mitraljezom okoli vratu pozirajo pred nacistično zastavo.

Leve stranke so zato proti gradnji muzeja, saj se bojijo, da bi lahko postal svetinja neonacistov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.