Svet
42 ogledov

Ukrajina: turiste bi oblekli v naciste

Ostanki nacističnega bunkerja Wehrwolf. Varga Attila / Wikipedia
V Ukrajini se je vnel spor okoli gradnje muzeja na mestu bunkerja Wehrwolf, ki so ga nacisti skopali med drugo svetovno vojno. Predlagatelji bi turistom celo omogočili oblačenje v naciste in poziranje z mitraljezi okoli vratu.

Razprava o bunkerju v kraju Vinicija je postala tako razgreta, da je predsednik ukrajine Viktor Janukovič to vprašanje postavil na lokalni referendum.

Iz bunkerja Wehrwolf so nacisti vodili ofenzive na vzhodni fronti, v bližini pa so tudi postrelili kar 10 tisoč vojnih ujetnikov. Pri gradnji bunkerja je prisilno sodelovalo lokalno prebivalstvo, k delu pa so nacisti silili tudi otroke. Bunker je nemška vojska ob umiku sicer razstrelila.

Bojijo se, da bi muzej postal svetišče

Zagovorniki muzeja trdijo, da se turisti že zdaj zbirajo tam in da je edino logično, da se tam odpre muzej. S svojimi predlogi pa so pretiravali, saj so želeli turistom celo omogočiti, da se oblečejo v nemške uniforme in z mitraljezom okoli vratu pozirajo pred nacistično zastavo.

Leve stranke so zato proti gradnji muzeja, saj se bojijo, da bi lahko postal svetinja neonacistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.