Ukrajinci zavrnili obisk nemškega predsednika

Foto: Epa Frank-Walter Steinmeier.
Foto: Epa Frank-Walter Steinmeier.
V sredo so v Kijev odpotovali predsedniki štirih evropskih držav, medtem ko je eden moral ostati doma.
Oglej si celoten članek

Predsedniki Poljske, Litve, Latvije in Estonije so danes z vlakom odpotovali v Kijev, kjer se bodo srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ter izkazali podporo in solidarnost z Ukrajino ob ruski invaziji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Andrzej Duda, Gitanas Nausėda, Egils Levits in Alar Karis so v ukrajinsko prestolnico odpotovali "z močnim sporočilom politične podpore in vojaške pomoči", kot je na družbenih omrežjih zapisal Litovec Nausėda.

Prvotno se je štirim voditeljem želel pridružiti tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, vendar je ukrajinska vlada nakazala, da ta v Kijevu ni zaželen in da bi ji bolj ustrezala navzočnost nemškega kanclerja Olafa Scholza, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Kijevu naj ne bi bil zaželen zaradi svoje do Moskve prijazne drže, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim se je zavzemal tudi za sporni plinovod Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo, ki je bil zaradi ruske agresije zaustavljen.

prijatelj za ... Zelenski Putinu predlagal menjavo, ki bi ga utegnila zanimati

Steinmeier je sicer nedavno priznal, da je bil njegov pristop k zbliževanju s predsednikom Vladimirjem Putinom napačen. "Še vedno sem upal, da je v Putinu ostalo nekaj racionalnosti. Nisem si mislil, da bo tvegal popoln politični, gospodarski in moralni propad svoje države zaradi zasledovanja imperialne zablode," je dejal v intervjuju za tednik Der Spiegel.

Obisk državnikov je organizirala Poljska, ki skrbi tudi za logistiko in varnost delegacije v Ukrajini. Program obiska štirih predsednikov, ki so z vlakom v Kijev odpotovali iz poljskega mesta Rzeszow blizu ukrajinske meje, iz varnostnih razlogov sicer razkrili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 13:06 16. April 2022.

    Ja če bi delegacijo vodil Adol Hitler , bi se stepel za obisk !

  • 13:53 13. April 2022.

    Ne razumem rusistov tukaj gor. Putin je imel na izbiro sankcije zoper ukrajino in eu, lahko bi raketiral domnevne laboratorije. …

  • 13:13 13. April 2022.

    Kot mali pudelj se obnaša tudi Golob, ko bo v Janševih letih, pa bo svetil kot leščebra ali kokošja rit …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.