Tako je kraljica, ki je imela zelo nenavaden hobi, prestrašila saudskega kralja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Z Otoka prihaja žalostna vest. Umrla je kraljica Elizabeta II., ki je prestol prevzela 6. februarja 1952, stara le 25 let, in ga zasedala dlje kot katerikoli njen predhodnik na britanskem prestolu.
Oglej si celoten članek

Vladanje Elizabete II. se je začelo s smrtjo njenega očeta kralja Jurija VI., ki je 6. februarja 1952 umrl ponoči, med spanjem. Kraljica je še isti dan prevzela vladanje. Letos je praznovala izjemen jubilej, in sicer 70 let vladanja. Kraljica Elizabeta II. je umrla danes na svojem posestvu Balmoral, kamor so po objavi novice, da je njeno zdravstveno stanje resno, prispeli tudi člani njene družine. 

Britanska kraljica je obiskala Slovenijo med 21. in 23. oktobrom 2008, ko so jo pred Grand hotelom Union lahko pozdravili tudi mimoidoči.   

Znala je zamenjati vžigalno svečko in še kaj več

Kraljica se je leta 1991 v Windsorju udeležila prireditve. Ustavil jo je varnostnik in ji dejal: "Žal mi je, dragica, a brez nalepke ne morete naprej." Kraljica mu je odvrnila: "Če boste preverili, boste ugotovili, da mi bodo dovolili." Varnostnik je kasneje priznal, da jo je zamenjal za staro gospo, ki se je izgubila.

Kraljica je zbirala mlinčke za poper. Njen najljubši je imel obliko natakarja in ko si ga obrnil na glavo, je z italijanskim naglasom zavreščal: "Vrat mi boš zlomil!" je v knjigi z anekdotami z dvora pred časom zapisal Thomas Blaikie. Elizabeta II. je najbrž edina britanska monarhinja, ki zna sama zamenjati vžigalno svečko. Med drugo svetovno vojno je namreč delala kot mehanik. Starša sta jo med obiskom baze, kjer je bila nastanjena, našla med popravljanjem motorja tovornjaka.

Kraljica osupnila savdskega kralja

Da je kraljica prav posebna gospa, je spoznal tudi savdijski kralj Abdulah. Ko je bil na obisku na kraljevem posestvu Balmoral leta 1998, ga je kraljica po kosilu povabila na ogled posestva. Abdulah se je s tem strinjal, ni pa vedel, da ga čaka veliko presenečenje. Na dvorišče so pripeljali avtomobile, Abdulahu so naročili naj sede spredaj, prevajalec pa zadaj. Na njegovo veliko presenečenje pa se je za volan usedla kraljica, vžgala avto in odpeljala. Abdulah je bil šokiran, saj ženske v Savdski Arabiji tedaj še niso smele voziti. Kraljica je po ozkih podeželskih cestah vozila precej hitro in ves čas govorila, zaradi česar je bil Abdulah izjemno zaskrbljen. Svojega prevajalca je prosil, naj kraljico prosi, da upočasni in se osredotoči na cesto.

Kako se bodo odvijali dogodki po kraljičini smrti, je zapisano v načrtu, poimenovanem Operacija londonski most. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:41 9. September 2022.

    Mi je všeč, kako je bila "preprosta", ko je savdijcu pokazala lokalno kulturo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.