Svet
49681 ogledov

Britanci so kraljici, ki to ne bi smela postati, "zamerili" le eno stvar

kraljica elizabeta ii Profimedia
Britanska kraljica Elizabeta II. je bila na britanskem prestolu dlje kot katerikoli drugi britanski monarh.

Britanska kraljica Elizabeta II. se je rodila v hiši na Mayfairu 21. aprila 1926 kot najstarejša hči princa Jurija, drugega sina kralja Jurija V. Ob rojstvu nihče ni pričakoval, da bo kdaj sedla na britanski prestol. A zgodovina je hotela drugače. Po abdikaciji njenega strica, kralja Edwarda VIII, ki se je prestolu odpovedal po vsega slabem letu vladanja zaradi poroke z ameriško ločenko Wallis Simpson, je britanski prestol zasedel Elizabetin oče, kralj Jurij VI. 

Skupaj z mlajšo sestro Margareto sta se v prvih letih šolali doma. Že v mladih letih so bili konji in psi njena strast, ki jo je gojila vse do konca. Nekdanja guvernanta Marion Crawford, ki je v knjigi opisala mlada leta svoje varovanke, je zapisala, da je Elizabeta bila znana po urejenosti in občutku za odgovornost. 

kraljica Elizabeta II. | Avtor: Profimedias Profimedias

Ko se je začela druga svetovna vojna, je kraljica mati zavrnila možnost, da bi princesi Elizabeta in Margaret odšli v Kanado. Večino časa je družina živela v gradu Windsor. Leta 1940 je takrat 14-letna princesa Elizabeta prvič nagovorila otroke prek radijskih sprejemnikov. Med drugo svetovno vojno je delala kot mehanik. Kot pravi anekdota, sta jo ob obisku baze, kjer je bila nastanjena, starša našla med popravljanjem tovornjaka. 

Leta 1947 je starša spremljala na njunem potovanju na jug Afrike. V času potovanja je praznovala 21. rojstni dan in ob tej priložnosti v izjavi, ki so jo prenašali po vsem Commonwealthu, prisegla, da bo vse življenje posvetila kroni. 

Julija 1947 je britanski dvor oznanil, da je princesa Elizabeta zaročena s princem Philipom. Par se je prvič srečal že leta 1934, a usodne iskrice naj bi preskočile pet let kasneje. Po tem srečanju si je par začel izmenjevati pisma, ljubezen pa nato kronal s poroko 20. novembra 1947. Nad njuno zvezo je na začetku visel črn oblak zaradi Philipovega družinskega ozadja. Njegove tri sestre, poročene z nemškimi simpatizerji s Hitlerjevim režimom, niso bile povabljene na poroko. 

Slabo leto po poroki se je paru rodil prestolonaslednik, princ Charles, dve leti kasneje pa edina hči, princesa Anne. Med letoma 1949 in 1951 je družina bivala na Malti, kjer je princ Philip služil v britanski mornarici. 

kraljica Elizabeta II. | Avtor: Profimedias Profimedias

Leta 1951 je zdravje kralja Jurija VI. začelo pešati, zato je Elizabeta ob več priložnostih nadomeščala očeta na različnih dogodkih. Medtem ko sta bila s Philipom na uradnem obisku v Keniji, se jima je življenje obrnilo na glavo. Princeso Elizabeto so 6. februarja obvestili, da je njen oče umrl. Na pot je šla kot princesa Elizabeta, domov se je vrnila kot kraljica Elizabeta II. 

Elizabeta II. je bil kronana 2. junija 1953 v Westminstrski opatiji in stopila na čelo imperija z več kot 70 kolonijami. Kronanje so prvič v zgodovini prenašali po televiziji. Po kronanju sta se z možem odpravila na sedemmesečno pot, med katero sta obiskala tudi Avstralijo in Novo Zelandijo. Pred rojstvom najmlajših dveh sinov je obiskala tudi Kanado, kjer je kot prva monarhinja odprla sejo parlamenta. V času svojega vladanja je opravila številne obiske po vsem svetu. Med drugim je leta 2008 obiskala tudi Slovenijo.

Po vzponu na prestol sta se Elizabeti rodila še dva sinova, leta 1960 princ Andrew in štiri leta kasneje Princ Edward

David Cameron kraljica Elizabeta II. | Avtor: EPA EPA

V času svojega vladanja je imenovala petnajst premierjev. Ko je postala kraljica, je bil premier Winston Churchill, ki se ga je vedno rada spominjala. Med petnajstimi predsedniki vlad so bile tudi tri ženske, kot prva železna lady Margareth Thatcher, druga je bila Theresa May, nazadnje pa je na premiersko mesto postavila Liz Truss. Kraljica se je s predsedniki vlad redno dobivala, nikoli pa ni neposredno javno komentirala političnega dogajanja v državi. 

Razburkano zasebno življenje

Veliko bolj razburkano je bilo njeno zasebno življenje oziroma bolje rečeno, življenje njenih otrok in mlajše sestre. Ko se je leta 1981 prestolonaslednik Charles poročil z lady Diano Spencer, si najbrž nihče ni misli, da bodo njuno takrat na videz pravljično zgodbo zaznamovali škandali in na koncu ločitev. Leto 1992 je bilo za kraljico zagotovo eno najtežjih let, saj so se z ločitvijo končali zakoni treh od njenih štirih otrok. 

Kraljica, ki je bila med ljudmi zelo priljubljena, je na kritike svojih podanikov naletela leta 1997 po tragični smrti princese Diane. Zadržan odziv dvora je takrat javnost šokiral. Kraljica naj ne bi pričakovala, da se bo javnost na smrt princese ljudskih src, kot so imenovali Diano, odzvala, kot se je. 

Družina ji z zdrahami ni prizanašala niti kasneje v življenju. Ljubljeni sin princ Andrew se je zapletel v spolni škandal, vnuk princ Harry pa se je odločil distancirati od svoje družine po poroki z ameriško igralko Meghan Markle. 

kraljica elizabeta ii | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena najhujših izgub je kraljico doletela lani, ko je v starosti 99 let umrl princ Philip. "V vseh teh letih je bil moja moč in opora, tako meni kot družini in ta in mnoge druge države mu dolgujemo več, kot bi si kdaj upali trditi ali kot bomo kdaj koli vedeli," je dejala po njegovi smrti. 

Kraljica je letos praznovala sedemdeseto obletnico vladanja. Na britanskem prestolu doslej še nihče ni sedel tako dolgo, v svetovnem merilu pa je po času svojega vladanja na drugem mestu. Dlje od nje je bil na prestolu le francoski kralj Ludvik XIV, ki je vladal dlje kot 72 let, a je kralj postal že kot štiriletni otrok. 

kraljica elizabeta ii | Avtor: Instagram Instagram

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.