Svet
34551 ogledov

Umrla je kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta Profimedia
Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

"Kraljica je danes popoldan mirno umrla na Balmoralu." S to izjavo je Buckinghamska palača sporočila, da je umrla kraljica, ki je 70 let vladala Veliki Britaniji, ena najbolj prepoznavnih oseb na svetu in edina kraljica ter simbol stabilnosti za veliko večino Britancev. 

Odslej je kralj Velike Britanije njen sin 73-letni sin Charles, ki se bo imenoval Charles III. in je že podal prvo izjavo po smrti matere. Charles nocoj ostaja na dvorcu Balmoral in se jutri s Camillo vrača v London. Prvi v vrsti za prestol je zdaj princ William, naslednji pa njegov najstarejši sin princ George, ki pa za razliko od pokojne kraljice že od rojstva vesta, da ju čaka prestol. 

Kraljica Elizabeta II. je bila v času smrti na gradu Balmoral na Škotskem, kjer je bila po pričevanju tistih, ki so jo poznali, najbolj srečna. Ko je v četrtek opoldan odjeknila novica o poslabšanju njenega zdravstvenega stanja, je hitro postalo jasno, da je zadeva resna, saj so se na Škotsko odpravili vsi člani kraljeve družine. 

Načrt dogodkov, ki sledijo kraljičini smrti, se imenuje operacija Londonski most. 

Poleg hčerke princese Ane in Charlesa s Camillo, ki so že bili tam, so na Škotsko z letalom britanske vojske v četrtek popoldan prispeli kraljičina sinova, princa Andrew in Edward. Z letalom je skupaj s stricema in Edwardovo ženo Sophie letel tudi princ William, ki je po princu Charlesu naslednji v vrsti za prestol. Harry in Meghan, zakonca Sussex, nista bila na letalu, a sta se po prvotnem poročanju prav tako napotila na Balmoral, saj sta trenutno v Veliki Britaniji in ne v ZDA, kjer sicer živita. Nato sporočili, da se je na pot odpravil Harry sam. Williamova žena je ostala doma, saj so imeli otroci danes prvi šolski dan na novi šoli, so poročali britanski mediji. 

Kraljica Elizabeta II se ni rodila kot prestolonaslednjica in je prišla na prestol po nenavadnem spletu dogodkov, vedno obvladana gospa pa je imela izjemno burno življenje, od tega, da je med vojno delala kot mehanik do težav z ločitvami v družini, sin pa ji je zakuhal hudo afero zaradi domnevnega posilstva mladoletnice. Dlje kot Elizabeta II. je doslej vladal le francoski kralj Ludvik XiV., ki pa je kralj postal že kot štiriletni otrok. 

Zdravje kraljice Elizabete se je vidno slabšalo od smrti njenega moža princa Philipa aprila lani, še posebej pa v zadnjih mesecih. Kraljica je sicer letos obeležila platinasti jubilej, ob katerem se je junija na praznovanju kar dvakrat pokazala na balkonu Buckinghamske palače v Londonu. A se kraljica letos pred tem večkrat ni udeležila pomembnih dogodkov. Med njimi je bil tudi tradicionalni nagovor britanskega parlamenta, ki ga je prvič do sedaj imel njen sin, prestolonaslednik princ Charles. Prvič v sedemdesetih letih njenega vladanja je novega predsednika vlade imenovala na gradu Balmoral in ne v Buckinghamski palači, kot je bilo to običajno.

V zadnjem času si je kraljica pri hoji pomagala s palico, kar naj bi bilo povezano z njenimi težavami z mobilnostjo. Letos je prebolela tudi covid-19. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • radovednica 08:46 09.september 2022.

    A o Ukrajini pa kar nič več? Pa koga zanima ta stara baba, ki bi morala biti že dvakrat prekopana!? Ubogi Angleži in vsi povsod, kjer je ta buržuazija, od katere imajo ubogi ljudje le stroške. Zakaj jih sploh imajo? ...prikaži več Ta sodrga kraljevska in podobna je le zato, da se kažejo, nič ne delajo, še manj prispevajo in se "gončkajo in pedofilijo" vsevprek. In zakaj o tem sploh govoriti pri nas? pa kaj nas briga ta stara coprnica, a nimamo preveč svojih težav? teh se lotimo!!!!

  • dusan72 02:26 09.september 2022.

    Ja, častitljiva leta. Pač ni želva in novica ni neko presenečenje. Naj počiva v miru. Se je vsaj rešila negotove prihodnosti.

  • Avatar luckyss
    luckyss 02:22 09.september 2022.

    Včeraj je od lakote umrlo par tisoč otrok, danes in jutri bo enako....Tisti, ki jokate za kraljico, lahko jokate vsak dan tisočkrat bolj, pa ne boste, ker ste dvoličneži...