Tako ostri so ukrepi v Avstriji od danes naprej

Foto: Epa
Foto: Epa
Epidemiološka slika v Evropi je resna, več držav sprejema ostrejše ukrepe.
Oglej si celoten članek

Avstrija: zaprtje javnega življenja za vse

V Avstriji bo zaprtje javnega življenja za vse, ki velja od danes, veljalo predvidoma 20 dni, je napovedal kancler Alexander Schallenberg. Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene nad 12. letom bo veljalo še naprej. Poleg tega bo v Avstriji od februarja za vse obvezno cepljenje proti covidu-19.

Avstrija od danes tudi zaostruje pogoje za vstop v državo. Za prehod meje je obvezno bodisi potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Izjema so dnevni migranti, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov. Za njih bo veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 in negativni test na okužbo z novim koronavirusom), ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

Nenujne trgovine so zaprte, prav tako božične tržnice. Vlada je odločila, da bodo žičnice lahko uporabljali le cepljeni. Na Dunaju pa bodo za obisk javnih prostorov morali predložiti test tudi otroci, starejši od šestih let.

Globa do 1.450 evrov

Od prejšnjega ponedeljka zvezna policija ustavlja ljudi na javnih mestih, da preveri njihov status cepljenja. Necepljeni, ki bodo zapustili svoj dom iz nebistvenih razlogov, se lahko soočijo z globo od 500 do 1.450 evrov. Dovoljeno je, da hodijo v službo, rekreacijo oziroma sprehode in nakupujejo hrano ali druge nujne zaloge. Dovoljeno je tudi izvrševanje verske izpovedi.

Notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da je bilo prejšnji ponedeljek po vsej Avstriji opravljenih okoli 15.000 policijskih pregledov. "Ugotovljenih in kaznovanih je bilo približno 120 kršitev," je dejal.

Število novih potrjenih primerov v Avstriji se je sicer v zadnjih dneh gibalo med 14.000 in 15.000 na dan. V državi z 8,9 milijona prebivalcev jih je polno cepljenih 65 % odstotkov.

Avstrija naj bi postala prva država v Evropi, ki bo uvedla zakonsko obveznost obveznega cepljenja. Ukrep naj bi veljal predvidoma od 1. februarja 2022.

Svet V Avstriji dva dni pred popolnim lockdownom pestro

Nemčija: različno po zveznih deželah

Z resno epidemično sliko se soočajo tudi v Nemčiji, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 30.643 novih primerov, kar je precejšen porast v primerjavi s tednom dni prej, ko so poročali o 23.607 okužbah. Umrlo je 62 covidnih bolnikov. Skupno so doslej v Nemčiji uradno potrdili približno 5,4 milijona okužb, umrlo je 99.124 covidnih bolnikov. Precepljenost je 68 odstotna.

V več zveznih deželah danes že veljajo deloma zaostreni ukrepi za omejitev širjenja virusa, ki prinašajo omejitve za necepljene, ter uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine.

Na Saškem so se zaprle vse kulturne ustanove, bari, klubi in diskoteke, odprte ostajajo knjižnice. Na območjih, kjer bo incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v tednu dni višja od 1000, necepljeni brez utemeljenega razloga ne bodo smeli zapuščati domov med 22. in 6. uro.

Foto: epa Nemčija, covid-29 V Baden-Württembergu medtem necepljeni lahko zapuščajo domove le med 21. in 5. uro, v zvezni deželi Schleswig-Holstein pa se lahko športnih dejavnosti v notranjih prostorih udeležujejo le cepljeni in preboleli.

V prihodnjih dneh se delno zaprtje javnega življenja obeta tudi na Bavarskem in v Hessnu. Na Bavarskem bodo srečevanja dovoljena največ petim osebam iz dveh gospodinjstev – v kar ne bodo všteti otroci, mlajši od 12 let, in cepljeni. Odpovedana so tudi predbožična slavja, športni in kulturni dogodki pa se bodo odvijali z manjšo kapaciteto. Izobraževalne ustanove ostajajo odprte.

Prebivalcem Nemčije pa so ponovno na voljo hitri testi. Vsak je znova upravičen do vsaj enega hitrega testa na teden, opravljen s strani usposobljenega osebja, ne glede na status cepljenja.

Zaostrevanje ukrepov tudi drugod v Evropi

Na Slovaškem in Češkem velja zaprtje javnega življenja za necepljene. V obeh državah od danes velja pravilo PC za obisk hotelov, gostinskih lokalov ter prireditev. Poleg tega naj bi na Češkem v podjetjih znova uveljavili hitro testiranje.

V Belgiji širijo uporabo covidnega potrdila, od danes pa je obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa bo med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih.

Na Nizozemskem je pred dobrim tednom dni začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov. Vlada razmišlja k uvedbi novega ukrepa, ki bi necepljenim prepovedala vstop v bare in restavracije.

Covid-19 Na Nizozemskem že tretja noč protestov in izgredov

Ukrepe zaostrujejo tudi na Madžarskem. Ponovno so uvedli obvezne zaščitne maske v javnem potniškem prometu, sedaj sledijo tudi notranji prostori z izjemo pisarn in športnih dvoran. Obvezno cepljenje, ki že dlje časa velja v zdravstvu, bodo sedaj razširili na javni sektor.

Pogoj PCT za javni sektor, tako za tam zaposlene kot uporabnike storitev, je ta teden sprejela tudi Hrvaška, kjer pogoj PCT v zdravstvenem sektorju in socialni oskrbi velja že dlje časa.

V Italiji, ki ima eno višjih precepljenosti v Evropi, so že oktobra uveljavili pogoj PCT na delovnem mestu. Posamezne italijanske dežele podpirajo tudi zaprtje javnega življenja za necepljenje, vendar italijanska vlada to zaenkrat zavrača.

V Romuniji, kjer imajo enega od najnižjih deležev cepljenih, so konec oktobra uvedli obvezno nošnjo zaščitnih mask tudi na prostem, zaprli so gostinske lokale v nočnih urah ter uvedli dodatne omejitve za necepljene, kot je prepoved odhoda od doma v nočnih urah ter vstopa v gostinske lokale in kulturne ustanove.

dezurni@styria-media.si

Svet Nova pravila za vstop v Avstrijo, zaostritev tudi za cepljene

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:46 29. November 2021.

    Ma mrsss, vedno najdete nacin, da raji kradete denar. Ce to kdaj sprejme Zlovenija, mi dol visi, nimate mi kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.