Svet
842 ogledov

Na Nizozemskem že tretja noč protestov in izgredov

Protesti na Nizozemskem
1/6
Epa
Pred dobrim tednom je začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami.

V več nizozemskih mestih so v nedeljo zvečer že tretji dan zapored potekali protesti proti ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Znova so izbruhnili tudi izgredi, ki pa so bili tokrat nekoliko manj nasilni kot pretekli dve noči v Rotterdamu in Haagu.

Uporabili pirotehniko in uničevali lastnino

Protestniki so v mestih Groningen in Leeuwarden na severu, v Enschedeju na vzhodu in Tilburgu na jugu uporabljali pirotehnične izdelke in uničevali lastnino. V Leeuwardnu je bila začasno prekinjena nogometna tekma, potem ko so navijači, ki zaradi omejitev nimajo dostopa na tekme, na igrišče metali petarde.

Protesti na Nizozemskem | Avtor: Epa Epa

Tudi tokrat je policija več ljudi pridržala. Med drugim so zaradi nasilja aretirali pet izgrednikov v središču mesta Enschede blizu nemške meje, v Rotterdamu pa so jih prijeli 26, ker so prav tako med polčasom nogometne tekme policijo obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, smetnjaki in drugimi predmeti.

Pridržanih 130 ljudi

Skupno je bilo v zadnjih dneh protestov proti najnovejšim omejitvam javnega življenja po navedbah policije in lokalnih medijev pridržanih že 130 ljudi.

Protesti na Nizozemskem | Avtor: Epa Epa

Najnovejši protesti sledijo dvema dnevoma nasilja, ki je zaznamovalo zbiranje nasprotnikov ukrepov že v petek v Rotterdamu in soboto v Haagu. Policija, ki so jo izgredniki obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, kamni, obenem pa so zažigali kolesa in avtomobile, je takrat uporabila vodne topove, v Rotterdamu pa je celo streljala.

Tritedensko zaprtje

Na Nizozemskem je spričo zaostrenih epidemioloških razmer pred dobrim tednom dni začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov.

Državo so že januarja doleteli najhujši izgredi v štirih desetletjih, potem ko je v veljavo stopila nočna omejitev gibanja. A eden še strožjih ukrepov morda šele prihaja. Nizozemska vlada namreč razmišlja, da bi necepljenim proti covidu-19 prepovedala vstop v bare in restavracije.

Protesti na Nizozemskem | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 08:30 22.november 2021.

    Za razliko od Slovenije tam niso razklani na t.i. cepljene in t.i. anticepilce. Kraljevina so, premierji in ministri niso v njihovih mokrih sanjah, še manj njihove odločitve. Vsi se počutijo izigrane in so zato bolj enotni od Slovencev.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:13 22.november 2021.

    Hojsek pa jamra, ko zaliva babice in vnuke s solzivcem...Naj gre z mamo malo preverit v Holalalandijo...;)