Z radioaktivno vodo kar v Pacifik

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Skoraj 12 tisoč ton radioaktivne vode iz japonske elektrarne Fukušima bodo odvrgli v Tihi ocean. Edano: "Bilo je neizogibno."
Oglej si celoten članek

Vodja kabineta Jukio Edano je na tiskovni konferenci napovedal, da bodo približno 11.500 ton radioaktivne vode odvrgli v Tihi ocean. Ta korak je bil po njegovih besedah "neizogiben". Nabiranje vode okoli poškodovane nuklearke naj bi namreč povzročalo težave. "Stopnja radioaktivnosti v bližini drugega reaktorja je zelo visoka, to vemo. Moramo ustaviti odtekanje vode v morje," je dejal Edano in dodal, da je stopnja radioaktivnosti precej višja v vodi okrog drugega reaktorja kot okrog reaktorjev tri in štiri. "Zaradi varnosti drugega reaktorja nimamo druge možnosti," je še dodal.

Po zadnjih podatkih, ki so jih zmerili v četrtek, je vrednost radioaktivnega joda 131 v vodi 330 metrov od obale 4.385-krat višja od normalne, vrednost cezija 137 pa 527-krat višja od normalne. Strokovnjake skrbi predvsem slednje, saj je razpolovna doba cezija 30 let, joda pa 8 dni.

Poskušajo zajeziti radioaktivno vodo
Vsi poskusi, da bi ustavili iztekanje radioaktivne vode iz razpoke v reaktorju številka dve, so bili do zdaj neuspešni. Radioaktivna voda se je nabirala v kleti reaktorja in v jarku, ki vodi do reaktorja. Vodja vladnega kabineta Jukio Edano je dejal, da je treba storiti vse, da bi čim prej preprečili iztekanje radioaktivne vode v morje.

Posledice radioaktivnega sevanja bodo prebivalci v okolici Fukušime čutili še dolgo. V Černobilu so razmere po 25 letih še vedno skrb vzbujajoče.

Upravljalec nuklearke Tepco naj bi poskušal namestiti pregrade, s katerimi bi preprečili nadaljnje onesnaževanje morja, a prej kot v nekaj dneh delo ne bo končano. Pregradi naj bi postavili pred drugim reaktorjem in v bližini poškodovanega dela četrtega reaktorja.

V vodo so stresli tudi več kilogramov belega praška, da bodo lahko sledili toku vode skozi naprave in tako odkrili morebitne druge razpoke. 

Odkrili 20-centimetrsko razpoko
V drugem reaktorju so odkrili 20 centimetrov veliko razpoko, katere popravilo naj bi trajalo en mesec. Vrednosti radioaktivnih snovi, ki presegajo normalne, so namerili tudi izven 30-kilometrskega območja okrog elektrarne.

Japonska vlada razmišlja, da bi zapečatili reaktorje v nuklearki. Iz dobro obveščenih virov se je izvedelo, da naj bi vlada načrtovala, da bi nad 45 metrov visokimi reaktorji zgradili lupino, s katero bi reaktorje zapečatili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.