Svet
15 ogledov

Z radioaktivno vodo kar v Pacifik

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Skoraj 12 tisoč ton radioaktivne vode iz japonske elektrarne Fukušima bodo odvrgli v Tihi ocean. Edano: "Bilo je neizogibno."

Vodja kabineta Jukio Edano je na tiskovni konferenci napovedal, da bodo približno 11.500 ton radioaktivne vode odvrgli v Tihi ocean. Ta korak je bil po njegovih besedah "neizogiben". Nabiranje vode okoli poškodovane nuklearke naj bi namreč povzročalo težave. "Stopnja radioaktivnosti v bližini drugega reaktorja je zelo visoka, to vemo. Moramo ustaviti odtekanje vode v morje," je dejal Edano in dodal, da je stopnja radioaktivnosti precej višja v vodi okrog drugega reaktorja kot okrog reaktorjev tri in štiri. "Zaradi varnosti drugega reaktorja nimamo druge možnosti," je še dodal.

Po zadnjih podatkih, ki so jih zmerili v četrtek, je vrednost radioaktivnega joda 131 v vodi 330 metrov od obale 4.385-krat višja od normalne, vrednost cezija 137 pa 527-krat višja od normalne. Strokovnjake skrbi predvsem slednje, saj je razpolovna doba cezija 30 let, joda pa 8 dni.

Poskušajo zajeziti radioaktivno vodo
Vsi poskusi, da bi ustavili iztekanje radioaktivne vode iz razpoke v reaktorju številka dve, so bili do zdaj neuspešni. Radioaktivna voda se je nabirala v kleti reaktorja in v jarku, ki vodi do reaktorja. Vodja vladnega kabineta Jukio Edano je dejal, da je treba storiti vse, da bi čim prej preprečili iztekanje radioaktivne vode v morje.

Posledice radioaktivnega sevanja bodo prebivalci v okolici Fukušime čutili še dolgo. V Černobilu so razmere po 25 letih še vedno skrb vzbujajoče.

Upravljalec nuklearke Tepco naj bi poskušal namestiti pregrade, s katerimi bi preprečili nadaljnje onesnaževanje morja, a prej kot v nekaj dneh delo ne bo končano. Pregradi naj bi postavili pred drugim reaktorjem in v bližini poškodovanega dela četrtega reaktorja.

V vodo so stresli tudi več kilogramov belega praška, da bodo lahko sledili toku vode skozi naprave in tako odkrili morebitne druge razpoke. 

Odkrili 20-centimetrsko razpoko
V drugem reaktorju so odkrili 20 centimetrov veliko razpoko, katere popravilo naj bi trajalo en mesec. Vrednosti radioaktivnih snovi, ki presegajo normalne, so namerili tudi izven 30-kilometrskega območja okrog elektrarne.

Japonska vlada razmišlja, da bi zapečatili reaktorje v nuklearki. Iz dobro obveščenih virov se je izvedelo, da naj bi vlada načrtovala, da bi nad 45 metrov visokimi reaktorji zgradili lupino, s katero bi reaktorje zapečatili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.