Zdravijo ju z nepreizkušenim zdravilom

Foto: EPA
Foto: EPA
Po navedbah zdravnikov naj bi se stanje okuženih Američanov izboljšalo takoj po prejetju zdravila.
Oglej si celoten članek

Nancy Writebol, ki se je z ebolo okužila na humanitarni misiji v Liberiji in je na poti v Združene države Amerike, zdravijo s še ne preizkušenim zdravilom, poroča CNN. Prejel ga je tudi zdravnik Kent Brantly, ki je iz Zahodne Afrike v Atlanto prispel že v nedeljo. Iz bolnišnice v Atlanti sporočajo, da Brantly dobro okreva. 

Zdravilo še ni bilo testirano

Po navedbah zdravnikov naj bi se zdravje okuženih Američanov izboljšalo takoj po prejetju zdravila Zmapp, ki ga proizvaja ameriško farmacevtsko podjetje Mapp Biopharmaceutical iz San Diega. Zdravilo, poudarjajo na CNN, še nikoli ni bilo preizkušeno na ljudeh, se je pa pokazalo kot učinkovito pri poskusih na opicah. Štiri opice, ki so bile okužene z ebolo in so v 24 urah prejele zdravilo, so preživele. Preživeli sta tudi dve opici, ki sta zdravilo dobili 48 ur po okužbi; opica, ki je niso zdravili, je umrla v petih dneh po okužbi. 

Še en sum na ebolo

Iz Združenih držav medtem poročajo o še enem sumu na ebolo. Zdravniki preiskujejo, če je morda okužen moški, ki se je vrnil iz Zahodne Afrike, kjer je potoval prejšnji mesec. Čeprav poudarjajo, da je malo verjetno, da bi imel smrtonosni virus, ničesar ne prepuščajo naključju. Newyorčan je včeraj zaradi visoke vročine in prebavnih težav obiskal urgenco. Ko je zdravnikom povedal, da je pred kratkim obiskal Zahodno Afriko, so ga poslali v karanteno.

Izbruh virusa je ubil doslej že 887 ljudi, večinoma v Liberiji, Gvineji in Sieri Leone. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:00 6. Avgust 2014.

    kle na balkanu maš polh opic za testirat

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.