Svet
52 ogledov

Zdravijo ju z nepreizkušenim zdravilom

Kent Brantly EPA
Po navedbah zdravnikov naj bi se stanje okuženih Američanov izboljšalo takoj po prejetju zdravila.

Nancy Writebol, ki se je z ebolo okužila na humanitarni misiji v Liberiji in je na poti v Združene države Amerike, zdravijo s še ne preizkušenim zdravilom, poroča CNN. Prejel ga je tudi zdravnik Kent Brantly, ki je iz Zahodne Afrike v Atlanto prispel že v nedeljo. Iz bolnišnice v Atlanti sporočajo, da Brantly dobro okreva. 

Zdravilo še ni bilo testirano

Po navedbah zdravnikov naj bi se zdravje okuženih Američanov izboljšalo takoj po prejetju zdravila Zmapp, ki ga proizvaja ameriško farmacevtsko podjetje Mapp Biopharmaceutical iz San Diega. Zdravilo, poudarjajo na CNN, še nikoli ni bilo preizkušeno na ljudeh, se je pa pokazalo kot učinkovito pri poskusih na opicah. Štiri opice, ki so bile okužene z ebolo in so v 24 urah prejele zdravilo, so preživele. Preživeli sta tudi dve opici, ki sta zdravilo dobili 48 ur po okužbi; opica, ki je niso zdravili, je umrla v petih dneh po okužbi. 

Še en sum na ebolo

Iz Združenih držav medtem poročajo o še enem sumu na ebolo. Zdravniki preiskujejo, če je morda okužen moški, ki se je vrnil iz Zahodne Afrike, kjer je potoval prejšnji mesec. Čeprav poudarjajo, da je malo verjetno, da bi imel smrtonosni virus, ničesar ne prepuščajo naključju. Newyorčan je včeraj zaradi visoke vročine in prebavnih težav obiskal urgenco. Ko je zdravnikom povedal, da je pred kratkim obiskal Zahodno Afriko, so ga poslali v karanteno.

Izbruh virusa je ubil doslej že 887 ljudi, večinoma v Liberiji, Gvineji in Sieri Leone. 

Komentarjev 1