Združili bi Kosovo in Albanijo

Foto: Epa
Foto: Epa
Prvi korak pri združitvi Albanije in Kosova. Kosovski premier razkril načrte.
Oglej si celoten članek

Kosovski premier Albin Kurti bi na morebitnem referendumu glasoval za združitev Kosova in Albanije. V sobotnem pogovoru za švicarsko revijo Monocle je poudaril, da bi moral biti referendum izveden na miren in demokratičen način. Srbija je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju.

Kosovski premier Kosovski premier s potezo razbesnel Srbe

"V prihodnosti, če bi bil to demokratičen referendum, bi glasoval za. Vendar ponavljam, da samo, če bi se to izvedlo na miren in demokratičen način," je odgovoril na vprašanje, kako bi glasoval na morebitnem referendumu o združitvi Albanije in Kosova.

Misli, da bi tudi drugi glasovali za združitev, je še pojasnil. Ob tem se je zavzel za sočasen vstop vseh šestih držav Zahodnega Balkana v EU, saj bi bilo to najbolje za doseganje trajnega miru in stabilnosti v regiji.

Foto: EPA lokalne volitve Kosovo

Strma rast okužb Toliko okuženih otrok, da so morali preložiti začetek šolskega leta

Nemirna regija

V Beogradu so se na Kurtijeve izjave odzvali kritično. Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Napetosti Kosovski premier moral sklicati sejo sveta za varnost

"To ukrepanje mednarodne skupnosti mora biti odločno, preden Kurti pomisli, da molk pomeni odobritev in da ima zeleno luč, da regijo povleče v novo spiralo spopadov. Opozarjam, da grožnje z enostranskim spreminjanjem meja prinašajo implicitno nevarnost spopadov, lahko pa bi spodbudile tudi podobne težnje v regiji," je poudaril Petković.

Provokacija Kosovčani se bodo pritožili Čeferinu

Čeprav "so Kurtija polna usta miru in stabilnosti", kosovski premier ve, da bi oblikovanje t. i. Velike Albanije pomenilo usodno destabilizacijo regije in sprožitev učinka domin, je še dejal vodja srbskega urada za Kosovo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:15 21. November 2021.

    Na naše ozemlje EU so Albanci prišli kot nomadi in so bili manjšina, ki je takrat živela v hribovju in …

  • 18:07 21. November 2021.

    Za nas bi bila dobra zadeva, ker bi sipci prisli do pristopa morju in s tem vecje moznosti opravljanja njihovega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.