Svet
1339 ogledov

Kosovski premier moral sklicati sejo sveta za varnost

Kosovo
1/5
Epa
Na severu Kosova se nadaljujejo napetosti po novih pravilih glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. V noči na danes je med drugim zagorelo v enem od centrov za registracijo vozil. Srbska radiotelevizija RTS pa je poročala, da so administrativni prehod Jarinje preleteli vojaški letali.

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je danes sporočil, da so neznane osebe zanetile požar v centru za registracijo vozil v kraju Zubini Potok, zabeležili pa so tudi napad na center za registracijo v kraju Zvečan, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kosovski premier Albin Kurti je dejal, da za napadi na centra za registracijo vozil stoji Srbija, povzema kosovska radiotelevizija RTK. Kurti je v izjavi na Facebooku še zapisal, da požar v Zubinom Potoku po prvih izsledkih preiskave ni bil naključje. Državljane je pozval, naj ostanejo mirni in sodelujejo s kosovskimi institucijami.

Kasneje je kosovski premier za nocoj zaradi zadnjega dogajanja na severu Kosova sklical sejo sveta za varnost.

Blokada cest

Na severu Kosova se medtem nadaljuje blokada cest pri administrativnih prehodih Jarinje in Brnjak med Srbijo in Kosovom. Novinar RTS je poročal, da sta danes prehod Jarinje preleteli dve srbski vojaški letali. Prelet so pospremili vzkliki zbranih: "Srbija, Srbija". Že v petek so območje preleteli srbski helikopterji, v okviru rednih aktivnosti, kot so pojasnili v Beogradu.

Kosovo | Avtor: Epa Epa

Srbi na severu Kosova protestirajo proti odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo na vozilih s srbskimi registrskimi oznakami te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova. Kosovsko notranje ministrstvo je namreč sklenilo, da bo ta teden začelo upoštevati recipročnost v potniškem prometu s Srbijo.

Avtomobili s srbskimi registrskimi oznakami morajo tako pri vstopu na Kosovo te zamenjati z začasnimi kosovskimi. Ta predpis je sicer za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, v veljavi že vrsto let.

V Bruslju so v začetku tedna obe strani pozvali k zadržanosti. Glavni govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je tako srbsko kot kosovsko stran pozval, naj se vzdržita enostranskih dejanj in nemudoma zmanjšata napetosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.