Zelenski nagovoril narod: Umrlo je 6.000 ruskih vojakov

Foto: Epa
Foto: Epa
Sedmi dan invazije ruske vojske na Ukrajino je predsednik Volodimir Zelenski nagovoril državljane.
Oglej si celoten članek

Volodimir Zelenski je v nagovoru državljanom dejal, da je v šestih dneh invazije Rusije na Ukrajino padlo okoli šest tisoč ruskih vojakov. "Želijo izbrisati našo zgodovino, našo državo, vse nas," je dejal v nagovoru. "V zadnjih sedmih dneh smo pokazali več enotnosti kot v zadnjih tridesetih letih. Tokrat smo kot eno. Radi se imamo in pomagamo en drugemu." 

Moskva želi izbrisati ukrajinsko zgodovino, pravi Zelenski. Ob tem je spomnil na rusko raketo, ki je v torek padla na spomenik žrtvam holokavsta v Kijevu. "Ko je včeraj izstrelek zadel spomenik holokavstu v Babinem Jaru, je del nas spet umrl. Kakšna oseba cilja na kaj takega?" se je vprašal Zelenski. "Ruskim vojakom je bilo ukazano, da uničijo našo zgodovino, našo državo, vse nas," je dejal.  

Posebej je nagovoril Jude po vsem svetu. "Zdaj se obračam na Jude vsega sveta. Mar ne vidite, kaj se dogaja? ... Nacizem se rojeva v tišini. Vpijte o ubijanju civilistov," je pozval Zelenski, ki je tudi sam judovskega rodu. 

Rusija ne more dobiti te vojne z bombami, obstreljevanjem in raketami, je poudaril Zelenski. "Ukrajinci smo danes simbol nepremagljivosti. Simbol, da lahko ljudje v katerikoli državi v vsakem trenutku postanejo najboljši ljudje na svetu. Slava Ukrajini," je svoje sporočilo zaključil ukrajinski predsednik. 

Preprečili atentat na Zelenskega, ofenziva ruske vojske se nadaljuje

Ukrajinska vojska je sporočila, da so preprečili atenta na predsednika, ki ga je nameravala izvesti skupin Čečenov. Napadalce so uspeli ustaviti, še preden so lahko dosegli svoj cilj. Ukrajinska stran naj bi bila o napadu opozorjena s strani članov ruske varnostne službe, ki se ne strinjajo z napadom na Ukrajino. 

Ruske sile medtem nadaljujejo agresijo nad Ukrajino. Zjutraj naj bi jim uspelo zasesti mesto Herson na jugu države. Kot poroča BBC, ni jasno, kakšen je položaj v mestu, vendar od tam prihajajo informacije, da so na ulicah ruski vojaki. 

Boji se nadaljujejo v Harkovu, ker so ponoči pristale ruske desantne sile, napaden je bil vojaško-medicinski klinični center na severu mesta. V napadu ruskih sil je bila uničena glavna policijska zgradba. 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 13:03 2. Marec 2022.

    Hahaha, ruski obveščevalci preprečili atentat? Itak, da verjamemo Volodimir, verjamemo.

  • 12:10 2. Marec 2022.

    Sploh ni važno zakaj je pride do vojne, ker je enostavno narobe. Naj se egoti Putinoveg kova bojujejo mož na …

  • 10:44 2. Marec 2022.

    Mnogi analitiki si do danes razbijajo glavo zakaj napad, ki ga niso predvideli. Nihce do danes ni napadel Rusije. En …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.