Zelenski o zadnji "katastrofi ruskih teroristov"

Foto: Profimedia Poplave v Ukrajini Foto: Profimedia Poplave v Ukrajini Foto: Profimedia Poplave v Ukrajini Foto: Profimedia Poplave v Ukrajini
Po eksploziji na jezu se v Ukrajini soočajo s hudimi poplavami, obenem obe strani krivita druga drugo za napd. MZEZ je napad tudi že ostro obsodil.
Oglej si celoten članek

Ukrajina ne bo dopustila, da bi napad na jez na reki Dneper na jugu Ukrajine ustavil njeno protiofenzivo za ponovno zavzetje izgubljenega ozemlja, je v torek zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. O eksploziji na jezu je razpravljal tudi Varnostni svet ZN, kjer sta si Ukrajina in Rusija znova izmenjali obtožbe za napad.

"Katastrofa, ki so jo na hidroelektrarni Kahovka povzročili ruski teroristi, ne bo ustavila Ukrajine in Ukrajincev," je Zelenski dejal v večernem nagovoru.

Foto: Epa Volodimir Zelenski Kot je zatrdil tudi v sporočilu na Telegramu, eksplozija ni vplivala na zmožnost njegove države, da osvobodi svoja ozemlja. O tem se je že pogovarjal z vojaškimi poveljniki in vojska po njegovih besedah ostaja v najvišji stopnji pripravljenosti.

Zelenski je že pred tem izrazil prepričanje, da je bil napad na jez namenjen prav upočasnitvi ukrajinske protiofenzive. "Kljub temu bomo osvobodili celotno državo," je dejal in menil, da tovrstni napadi ne morejo preprečiti poraza Rusije, temveč lahko na koncu vodijo le v še večjo škodo za Rusijo.

Ukrajinski generalni državni tožilec se je s prošnjo za preiskavo eksplozije že obrnil na Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je še dejal, potem ko je več članov vlade izrazilo prepričanje, da je Rusija zagrešila vojni zločin.

Obenem je Zelenski ljudem na prizadetem območju obljubil pomoč. Njegova vlada dela vse, kar lahko, da bi rešila žrtve poplav in ljudem omogočila dostop do pitne vode, je zagotovil v nagovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Na posledice poškodovanega jezu je na večerni seji Varnostnega sveta ZN, h kateri je pozval Kijev, opozoril tudi koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths. Kot je dejal, gre za velik udarec tudi za pridelavo hrane na območju, hkrati pa predstavlja precejšne tveganje za to, da bi voda prenesla mine in eksplozivna sredstva.

Rusija in Ukrajina sta na seji za eksplozijo znova pripisovali krivdo druga drugi. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je dejal, da jo je zakrivila "namerna sabotaža Kijeva". "Kriminalni režim Kijeva in zahodni pokrovitelji, ki ga zalagajo z orožjem, nosijo polno odgovornost za tragedijo," je dejal.

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica mu je odvrnil, da "Moskva krivi žrtev za lastne zločine". "Eksplozija na Kahovki je dejanje ekološkega in tehnološkega terorista," je zatrdil.

V Ukrajini še vedno obsežne poplave

Jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka leži v delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija. Delno uničen je bil v eksploziji v noči na torek in voda iz njega je že zalila več kot 20 krajev. Ukrajina je evakuirala najmanj 17.000 ljudi, skupno naj bi jih bilo na desnem bregu Dnepra ogroženih več kot 40.000. Na levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil, naj bi poplave grozile okoli 25.000 ljudem.

Pričakujejo sicer, da naj bi se voda umaknila v štirih do petih dneh. Vendar vseeno ostajajo pomisleki glede jedrske elektrarne Zaporožje, ki za hlajenje uporablja vodo iz rezervoarja. Mednarodna agencija za jedrsko energijo medtem miri (IAEA), da so razmere pod nadzorom in, da "ne obstaja nobena neposredna nevarnost za jedrsko varnost."

V mestu Herson ljudje množično zbirajo svoje stvari, ena od njih je bila tudi Ljudmila, ki je svoje stvari nalagala na prikolico, priključeno na star avto. Kot je dejala, se vsi bojijo poplav. Pozvala je še, naj ruske sile "izginejo od tukaj …. Streljajo na nas in nas poplavljajo."  Ukrajina je medtem sporočila, da sta bila dva pripadnika njihovih sil ranjena v ruskem obstreljevanju, ko so v torek evakuirale prebivalce, poroča BBC.

MZEZ obsodil napad

Uničenje jezu Kahovka v Ukrajini je kršitev mednarodnega prava, ki ne sme ostati nekaznovana, je v odzivu na poškodbe jezu poudarilo slovensko zunanje ministrstvo (MZEZ). Kot je v torek zvečer še zapisalo na družbenem omrežju Twitter, poplave v spodnjem toku reke Dneper ogrožajo življenja več sto tisoč civilistov.

Jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka leži v delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija. Delno uničen je bil v eksploziji v noči na torek, Kijev in Moskva pa krivdo za poškodbe jezu zvračata drug na drugega.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 14:43 9. Junij 2023.

    Rusi so najbolj nevarni, ko so opiti z vodko...sebi!

  • 17:21 8. Junij 2023.

    Nacist Zelenski soli pamet demokraciji Evrope in vam kreteni movinarski !

  • 15:35 8. Junij 2023.

    Zelenski pač mora blejati in zagovarjati ukrajinsko nevpletenost in otroško nedolžnost, ker v nasprotnem primeru mu glava odleti po hitrem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.