Svet
6678 ogledov

Katastrofa na vojnem območju, evakuacija poteka, oglasil se je Zelenski

Profimedia
V delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija, je bil močno poškodovan jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka v bližini frontne črte.

V regiji Herson na jugu Ukrajine, kjer potekajo spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko, se je porušil velik jez. Oblasti so že izdale navodilo za evakuacijo prebivalcev približno 80 krajev. Tuje agencije sicer poročajo, da bi lahko incident imel resne posledice. 

Zrušenje naj bi bilo posledica več eksplozij, za kar ruska in ukrajinska stran obtožujeta druga drugo. Območje je poplavljeno, voda bo kritično raven dosegla v nekaj urah. "Obseg uničenja, hitrost in količina vode ter verjetna območja poplav se preučuje", je objavilo ukrajinsko poveljstvo. Po njihovih navedbah so ruske sile same razstrelile jez. 

Ruska stran po drugi strani trdi, da so poškodbe na jezu Kahovka posledica ukrajinskega obstreljevanja. "Voda je narasla," je po poročanju ruskih državnih tiskovnih agencij dejal ruski župan Nove Kahovke Vladimir Leontjev. Povedal je, da je uničen zgornji del hidroelektrarne, jez pa ne. Po njegovih besedah sicer za zdaj ni potrebe, da bi civiliste prepeljali na varno.

Nuklearki grozi nevarnost?

Energoatom, ukrajinska državna agencija za jedrsko energijo, se je odzvala na uničenje jezu Nova Kahovka in dejala, da bi to "lahko imelo negativne posledice za jedrsko elektrarno Zaporožje," in dodala, da je "situacija pod nadzorom".

Jez, visok 30 metrov in dolg 3,2 km, je bil zgrajen leta 1956 na reki Dnipro kot del hidroelektrarne Kakhovka.

"V noči na 6. junij 2023 so ruski agresorji razstrelili jez Kahovske hidroelektrarne," piše v izjavi Energoatoma, ki poudarja, da "hitro znižanje" gladine vode v akumulaciji predstavlja dodatno nevarnost za začasno okupirano jedrsko elektrarno Zaporožje. Hladilni bazen jedrske elektrarne je zaenkrat poln, piše v sporočilu za javnost. Voda iz rezervoarja, ki ga zadržuje porušeni jez, je potrebna za varnostne sisteme jedrske elektrarne, ki je največja v Evropi. Energoatom spremlja dogajanje in spremlja dejanja delavcev v jedrski elektrarni skupaj z drugimi mednarodnimi organizacijami, predvsem Agencijo ZN za jedrsko energijo,

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju objavil video porušenega jezu Nova Kahovka in ruske sile v Ukrajini označil za "teroriste".

"Ruski teroristi. Uničenje jezu na hidroelektrarni Kahovka samo potrjuje vsemu svetu, da jih je treba pregnati iz vseh kotičkov ukrajinskega ozemlja. Ne smejo jim pustiti niti metra, saj bodo vsak meter porabili za teror ," je sporočil Zelenski. "Samo zmaga Ukrajine bo povrnila varnost. In ta zmaga bo prišla. Teroristi Ukrajine nas ne bodo mogli ustaviti ne z vodo, ne z raketami, ne s čim drugim. Vse službe opravljajo svoje delo. Sklical sem štab nacionalne varnosti in Svet za obrambo. Prosimo, da širite samo uradne in preverjene informacije," je sporočil ukrajinski predsednik.

Po navedbah tamkajšnjih oblasti rušenje zaenkrat ne predstavlja neposredne nevarnosti za največjo jedrsko elektrarno v Evropi Zaporožje.  

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je pojasnila, da je seznanjena s poročili o poškodbah na ukrajinskem jezu Kahovka. Kot so zapisali na družbenem omrežju Twitter, njihovi strokovnjaki v nuklearki Zaporožje pozorno spremljajo razmere, da pa v največji jedrski elektrarni v Evropi ni neposrednega tveganja za jedrsko varnost.

Nuklearka v Zaporožju iz akumulacijskega jezera v sklopu hidroelektrarne na Dnepru dobiva vodo, ki jo potrebujejo za turbinske kondenzatorje in varnostne sisteme. Ukrajinski operater Energoatom, ki upravlja jedrsko elektrarno, je sporočil, da bi poškodbe jezu Kahovka lahko negativno vplivale na nuklearko, da pa so razmere trenutno pod nadzorom. Kot so pojasnili, je bil hladilni bazen elektrarne ob 8. uri poln.

Tiskovni predstavnik ruskega jedrskega podjetja Rosenergoatom pa je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da nuklearka, ki jo zasedajo ruski vojaki, ni bila prizadeta.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je sicer danes opozoril, da se nevarnost jedrske katastrofe v elektrarni v Zaporožju po delnem zrušenju 150 kilometrov oddaljenega jezu hitro povečuje. "Svet je znova na robu jedrske katastrofe, saj je jedrska elektrarna v Zaporožju izgubila vir hlajenja. In ta nevarnost se zdaj hitro povečuje," je v izjavi za medije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Podoljak.

Jez blizu frontne črte na jugu Ukrajine je bil močno poškodovan minulo noč, ruska in ukrajinska stran pa krivdo za incident zvračata druga na drugo. 3,2 kilometra in 30 metrov dolg jez so na Dnepru zgradili leta 1956 v sklopu hidroelektrarne. Iz akumulacijskega jezera poleg nuklearke v Zaporožju z vodo oskrbujejo tudi polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Komentarjev 19
  • kapljač 20:00 07.junij 2023.

    Je izjava zelenskega sploh ne zanima . Laž in laž na kubik

  • kapibara 15:50 07.junij 2023.

    V vojni je samoENO pravilo: Ubij.. predno boš ubit ! Kdo je spustu mino na Sarajevsko tržnico v soboto polno domačinov..?? F vojaški forenziki povedali in dokazali !

  • Avatar pantani
    pantani 09:06 07.junij 2023.

    Rusi so podali uradno izjavo,da tega niso storili, ker to področje kontrolirajo in bi to pomenilo,da sami sebe uničujejo!!! Saj to je verjetno vsakemu vsaj malo normalnemu jasno!!! Poleg tega so novinarji prišli do tajnih ameriških dokumentov, ki povezujejo ukronacije ...prikaži več z rastrelitvijo Severnega toka!!!