Žižek: Načrti o reševanju Grčije "sr**je"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
"Bojim se, da se počasi bližamo koncu večne poroke med kapitalizmom in demokracijo," je študentom na univerzi Yale dejal slovenski filozof Slavoj Žižek. "Kapitalizem moramo preoblikovati," pravi, a pri tem ne navaja, kako bi lahko bil ta videti po novem.
Oglej si celoten članek

Žižek je tako študentom svetovno priznane ameriške univerze Yale dejal, da za obstoj kapitalizma že dolgo ni več potrebna demokracija in obratno. Kot primer navaja Kitajsko in Singapur, kjer imajo razvito kapitalistično ekonomijo, a tamkajšnje vlade niso demokratične.

Kapitalistični sistem bi tako po njegovem mnenju morali vnovič preučiti. Kako bi lahko bil ta v prihodnje videti, Žižek ni povedal, je pa poudaril, da morajo biti ljudje pozorni na spremembe.

"Bojim se, da se počasi bližamo koncu večne poroke med kapitalizmom in demokracijo," je povedal in dodal, da moramo oblikovati nov kapitalizem, poroča Yale Daily News.

Kapitalistična miselnost

Razlog, da zahodne države predlagajo neučinkovite rešitve za soočenje s trenutnimi težavami, po mnenju Žižka kaže na to, da kapitalizma ne znamo kritično ocenjevati in oblikovati radikalne spremembe v sistemu.

Žižek tako citira kolumnista New York Timesa Paula Krugmana, ki trdi, da četudi bi ljudje na začetku tega stoletja vedeli, da bodo njihova dejanja povzročila recesijo leta 2008, ne bi zaradi nezmožnosti redefiniranja kapitalistične miselnosti ravnali nič drugače.

Žižek je za primer navedel načrte Evropske unije za reševanje dolžniške krize v Grčiji. "Vsi vemo, da so ti načrti popolno sr**je," pravi filozof. "Ne bodo delovali, in vsak to ve, a si kljub temu zatiskamo oči."

Si lahko predstavljate konec kapitalizma?

Zahodnjaki bi se tako morali po njegovem mnenju prej kot upirati spremembam dejavno vključevati v uresničevanje radikalnih sanj.

"Vsi si zelo lahko predstavljamo konec zemlje, konec sveta," pravi Žižek. "A predstavljati si majhne spremembe v kapitalizmu, na trgu, to pa je za nas nemogoče."

Pri tem je omenil primer iz Kitajske, kjer je vlada aprila lani sprejela zakon, ki umetnikom prepoveduje ustvarjanje del, ki bi predstavljala alternativne svetove ali časovna potovanja. Zakon naj bi Kitajce odvrnil od predstav, kako bi se lahko njihova življenja spremenila. Po filozofovem mnenju že sam zakon in skrbi tamkajšnje vlade dokazujejo, da Kitajci sanjarjenj še niso opustili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 16:35 24. April 2012.

    Ob prvem srečanju z Žižkom vsak pomisli, da je malce nor ampak so njegova razmišljanja dokaj odkritosrčna do modernega sočloveka, …

  • 06:59 24. April 2012.

    Kitajska in praktično cela Azija, praktično cela Južna in Srednja amerika.<br /><br />V Evropi se jim najbolj približajo(kriza je v …

  • 23:10 23. April 2012.

    Če bi imel samo količkaj malenkostno predstavo kakšne gromozanske spremembe se dogajajo v proizvodnji na svetovnem prizorišču, ne bi imel …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.