Svet
14 ogledov

Žižek: Načrti o reševanju Grčije "sr**je"

Slavoj Žižek pravi, da je WikiLeaks z javnimi razkritji še povečal naš sram gled Žurnal24 main
"Bojim se, da se počasi bližamo koncu večne poroke med kapitalizmom in demokracijo," je študentom na univerzi Yale dejal slovenski filozof Slavoj Žižek. "Kapitalizem moramo preoblikovati," pravi, a pri tem ne navaja, kako bi lahko bil ta videti po novem.

Žižek je tako študentom svetovno priznane ameriške univerze Yale dejal, da za obstoj kapitalizma že dolgo ni več potrebna demokracija in obratno. Kot primer navaja Kitajsko in Singapur, kjer imajo razvito kapitalistično ekonomijo, a tamkajšnje vlade niso demokratične.

Kapitalistični sistem bi tako po njegovem mnenju morali vnovič preučiti. Kako bi lahko bil ta v prihodnje videti, Žižek ni povedal, je pa poudaril, da morajo biti ljudje pozorni na spremembe.

"Bojim se, da se počasi bližamo koncu večne poroke med kapitalizmom in demokracijo," je povedal in dodal, da moramo oblikovati nov kapitalizem, poroča Yale Daily News.

Kapitalistična miselnost

Razlog, da zahodne države predlagajo neučinkovite rešitve za soočenje s trenutnimi težavami, po mnenju Žižka kaže na to, da kapitalizma ne znamo kritično ocenjevati in oblikovati radikalne spremembe v sistemu.

Žižek tako citira kolumnista New York Timesa Paula Krugmana, ki trdi, da četudi bi ljudje na začetku tega stoletja vedeli, da bodo njihova dejanja povzročila recesijo leta 2008, ne bi zaradi nezmožnosti redefiniranja kapitalistične miselnosti ravnali nič drugače.

Žižek je za primer navedel načrte Evropske unije za reševanje dolžniške krize v Grčiji. "Vsi vemo, da so ti načrti popolno sr**je," pravi filozof. "Ne bodo delovali, in vsak to ve, a si kljub temu zatiskamo oči."

Si lahko predstavljate konec kapitalizma?

Zahodnjaki bi se tako morali po njegovem mnenju prej kot upirati spremembam dejavno vključevati v uresničevanje radikalnih sanj.

"Vsi si zelo lahko predstavljamo konec zemlje, konec sveta," pravi Žižek. "A predstavljati si majhne spremembe v kapitalizmu, na trgu, to pa je za nas nemogoče."

Pri tem je omenil primer iz Kitajske, kjer je vlada aprila lani sprejela zakon, ki umetnikom prepoveduje ustvarjanje del, ki bi predstavljala alternativne svetove ali časovna potovanja. Zakon naj bi Kitajce odvrnil od predstav, kako bi se lahko njihova življenja spremenila. Po filozofovem mnenju že sam zakon in skrbi tamkajšnje vlade dokazujejo, da Kitajci sanjarjenj še niso opustili.

Komentarjev 11
  • King Dermstor 16:35 24.april 2012.

    Ob prvem srečanju z Žižkom vsak pomisli, da je malce nor ampak so njegova razmišljanja dokaj odkritosrčna do modernega sočloveka, ki tava med rumenim tiskom in globalizacijo.

  • Stolp 06:59 24.april 2012.

    Kitajska in praktično cela Azija, praktično cela Južna in Srednja amerika.V Evropi se jim najbolj približajo(kriza je v njih manjša): Nemčija, Skandinavija, Velika Britanija, Poljska, Pribaltske države, Slovaška,... Predvsem prve tri države so si v preteklih desetletjih nabrale ...prikaži več tudi dosti zaloge, da krizo prebivalci tudi ne čutijo toliko.Janša je hotel 2004 uvesti neoliberalne reforme pa se je folk uprl. Takrat se je začelo obdobje debelih krav in začetne negativne posledice ne bi toliko čutili in tudi nam bi šlo sedaj lažje. Sedaj bomo pa posledice bolj čutili.

  • Žurnalček 23:10 23.april 2012.

    Če bi imel samo količkaj malenkostno predstavo kakšne gromozanske spremembe se dogajajo v proizvodnji na svetovnem prizorišču, ne bi imel niti slučajno nik Veteran. Ampak tvoj mozak, tvoja pamet! To kar govori Žižek je meni jasno kakšno leto prej kot ...prikaži večt njemu, če pa želiš, da bi ga tudi ti razumel , vzemi v roke Kitajsko in jo obdelaj z političnega, nato pa še iz proizvodnjo-ekonomskega vidika, pa ti bo jasno, da ko bodo gotove vse štiri flote Kitajske mornarice , bo ena zastava , ki jo imenujejo stars & streeps padla v vodo in z njenimi intervencijami po svetu "demokratičen kapitalizem". No pa saj to je preveč za enega janševca , kajneda da res! Samega Žižka pa ne more noben proučevati, kajti on ne filozofira ampak govori čisto resnico, ki jo pa kapitalisti nočejo nikakor sprejeti, pa čeprav so sami vse svoje fabrike preselili na Kitajsko !! Kapitalizem uničuje zaradi profita samega sebe in s tem nas nekapitaliste -delavce po celi zahodni polobli !