Znan je datum Jezusove smrti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jezus je umrl 3. aprila leta 33, ugotavlja najbolj podrobna raziskava okoliščin enega temeljnih dogodkov krščanstva. Opira se na geološke spremembe, ki jih je povzročil potres.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, evangelij po Mateju piše, da je ob smrti Jezusa, ki so ga križali rimski vojaki na griču Kalvarija na robu takratnega Jeruzalema, nastal velik potres. "In glej, zagrinjalo v templju se je pretrgalo na dvoje od vrha do tal. Zemlja se je stresla in skale so se razpočile."

Mednarodna geološka odprava je natančno preučila kronologijo Svete dežele zadnjih 4.000 let. Pri tem so si pomagali z večmetrskim sedimentom v Mrtvem jezeru in prav na podlagi tega sedimenta imajo dokaj trdne dokaze o potresni aktivnosti v času, ki ga opisujejo evangeliji, neodvisno pa tudi nekateri takratni rimski kronisti.

Članek v strokovni reviji International Geology Review po pisanju spletne strani Discoveryja tako na podlagi vzorca sedimentov navaja dokaza o sicer dobro znanem potresu, ki se je zgodil leta 31 pred začetkom našega štetja, poleg tega pa še o enem, ki se je zgodil med letoma 26 in 36 našega štetja. 

Trije od štirih evangelijev natančno navajajo, da je Jezus umrl za časa upravitelja Poncija Pilata v petek proti večeru pred judovskim praznikom velike noči na 14 dan judovskega meseca nisana. Četrti evangelij po Janezu sicer navaja 15 dan istega meseca. Na podlagi znanih podatkov so znanstveniki s pomočjo tabel in primerjav koledarja prišli do zaključka, da je Jezus, če se je takrat res zgodil potres, najverjetneje umrl 3. aprila leta 33.

Vendar pa avtorji študije opozarjajo, da se je potres glede na sedimente morda zgodil tudi kasneje, a se je vseeno znašel v evangeliju po Mateju, ki je bil sicer spisan šele med letoma 70 in 80 našega štetja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:18 27. Maj 2012.

    Prepričan sem , da je takrat pihal severo vzhodnk z hitrostjo 33 km /h.Vse se je pa dogajalo med 16 …

  • 22:39 25. Maj 2012.

    No no, jaz sem tudi ateist ampak tega pa res ne bom napisal, ker obstajajao tudi Duhovniki ki so pošteni …

  • 21:20 25. Maj 2012.

    Dear John. Hvala Bogu ti še ne boš dočakal, da bi se to "sranje" nehalo in bo trajalo še veliko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.