Svet
937 ogledov

Znan je datum Jezusove smrti

Jezus Shutterstock
Jezus je umrl 3. aprila leta 33, ugotavlja najbolj podrobna raziskava okoliščin enega temeljnih dogodkov krščanstva. Opira se na geološke spremembe, ki jih je povzročil potres.

Kot je znano, evangelij po Mateju piše, da je ob smrti Jezusa, ki so ga križali rimski vojaki na griču Kalvarija na robu takratnega Jeruzalema, nastal velik potres. "In glej, zagrinjalo v templju se je pretrgalo na dvoje od vrha do tal. Zemlja se je stresla in skale so se razpočile."

Mednarodna geološka odprava je natančno preučila kronologijo Svete dežele zadnjih 4.000 let. Pri tem so si pomagali z večmetrskim sedimentom v Mrtvem jezeru in prav na podlagi tega sedimenta imajo dokaj trdne dokaze o potresni aktivnosti v času, ki ga opisujejo evangeliji, neodvisno pa tudi nekateri takratni rimski kronisti.

Članek v strokovni reviji International Geology Review po pisanju spletne strani Discoveryja tako na podlagi vzorca sedimentov navaja dokaza o sicer dobro znanem potresu, ki se je zgodil leta 31 pred začetkom našega štetja, poleg tega pa še o enem, ki se je zgodil med letoma 26 in 36 našega štetja. 

Trije od štirih evangelijev natančno navajajo, da je Jezus umrl za časa upravitelja Poncija Pilata v petek proti večeru pred judovskim praznikom velike noči na 14 dan judovskega meseca nisana. Četrti evangelij po Janezu sicer navaja 15 dan istega meseca. Na podlagi znanih podatkov so znanstveniki s pomočjo tabel in primerjav koledarja prišli do zaključka, da je Jezus, če se je takrat res zgodil potres, najverjetneje umrl 3. aprila leta 33.

Vendar pa avtorji študije opozarjajo, da se je potres glede na sedimente morda zgodil tudi kasneje, a se je vseeno znašel v evangeliju po Mateju, ki je bil sicer spisan šele med letoma 70 in 80 našega štetja.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 15:18 27.maj 2012.

    Prepričan sem , da je takrat pihal severo vzhodnk z hitrostjo 33 km /h.Vse se je pa dogajalo med 16 in 17 uro. Klerikalni prfuknjenci!

  • bojovi 22:39 25.maj 2012.

    No no, jaz sem tudi ateist ampak tega pa res ne bom napisal, ker obstajajao tudi Duhovniki ki so pošteni in vse tako da tudi tiste cerkve so dobre, zaupanja vredne. Res da RKC ima vsega preveč in da bi ...prikaži več se par cerkev moralo zrušiti, kot na primer v premeru 10 minut imam kake 4-5 cerkva, tele cerkve bi porušil, pustil kaki 2 tam pa zgradil nekaj kar bi bilo bolj pomebno za ljudi.

  • matjaz 21:20 25.maj 2012.

    Dear John. Hvala Bogu ti še ne boš dočakal, da bi se to "sranje" nehalo in bo trajalo še veliko tisoč let. Pa srečno tvoje sranje ti želim, da ne boš zaprt!