Ne le dojenčki, tudi odrasli ga nujno potrebujete

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slabi podatki tudi slovenske nacionalne raziskave ...
Oglej si celoten članek

Skrb za zdravje ni bila nikoli tako aktualna kot zdaj v koronačasu. Prav zdaj je izjemno pomembno dodajanje D vitamina.

Že dolgo je znano, da je vitamin D potrebno dodajati novorojenčkom, ki ga dobijo celo na recept. Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema in je zelo pomemben za zdravo okostje. Pediatri so torej že kar nekaj časa nazaj z raziskavami potrdili, da je tveganje za pomanjaknje vitamina D pri dojenčkih in otrocih veliko in je zato potreben dodatek tega koristnega vitamina.

Po raziskavi z naslovom Understanding Vitamin D deficiency pa ima po svetu pomanjkanje vitamina D kar milijarda svetovnega prebivalstva, tako otroci kot odrasli.

Slovenske nacionalne raziskave kažejo celo, da kar okrog 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije v jesensko-zimskem obdobju ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D.

Kako torej do zadostne preskrbljenosti z vitaminom D?

Poleti sonce, pozimi dodatki

Skrb za zadostno preskrblejnost z D vitaminom je enostavna, če se držimo nekaj preprostih nasvetov. V času od maja do septembra moramo poskrbeti za gibanje na prostem, saj vitamin D nastaja v človeški koži, ko je izpostavljena intenzivni sončni svetlobi.

Foto: Saša Despot poletje 2020 slovenska obala

Poleti je dovolj že 15-minutni sprehod po zmernem sončku s kratkimi rokavi in brez kreme z zaščitnim faktorjem.

Jeseni, od oktobra do aprila, pa gibanje na prostem ni dovolj zaradi nizke intenzitete sončnih žarkov. Zato je potreben vnos vitamina s prehrano, kot so denimo ribe ali jajca.

Po opozorilih strokovnjakov pa bomo v zimskem času zelo težko zagotovili zadostne potrebe vitamina D3 samo s hrano, zato svetujejo dodajanje kvalitetnih prehranskih dodatkov vsaj v času od oktobra do aprila.

Pri tem opozarjajo, da potrebujejo še večje količine vitamina osebe z večjo telesno maso.

Foto: Profimedia Sneg

Koronakriza in vitamin D

Zdravstvena stroka je v času koronakrize glasno spregovorila o tem, da se pomanjaknje vitamina D med drugim odraža v slabši naravni odpornosti, prirojeni imunosti proti akutnim, virusnim okužbam dihal. Pomanjaknje vitamina D so pripisali tudi večjemu tveganju za hujši potek bolezni covid-19.

Vitamin D lahko namreč z umirjanjem pretiranega vnetnega dogajanja v pljučih ublaži potek bolezni in morda prepreči celo smrt zaradi koronavirusne bolezni.

Zato strokovnjaki pozno jeseni in pozimi glasno svetujejo nadomeščanje vitamina D3 tako pri otrocih kot odraslih v preventivne namene.  

Slovenski zdravniki so v korona času izdali celo strokovne smernice za zdravnike in za splošno populacijo o pomenu dodajanja vitamina D3. Naši zdravniki so že v prvem valu epidemije, marca 2020, pošiljali domovom za starejše občane priporočila za preventivno dodajanje vitamina D3, ki so ga nekateri domovi upoštevali.

V bolnišnicah pa so pri covid bolnikih že v spomladanskem času merili količine vitamina D in ga ob morebitnem pomanjkanju dodajali.

Slovenska priporočila za preventivno dodajanje D vitamina v jesensko-zimskem času so jasna. Splošnemu prebivalstvu svetujejo dodajanje od 800 do 2.000 enot vitamina na dan, rizičnim skupinam pa od 1.000 do 2.000 enot dnevno.

 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.