Uporabno
5297 ogledov

Ne le dojenčki, tudi odrasli ga nujno potrebujete

Spanje Profimedia
Slabi podatki tudi slovenske nacionalne raziskave ...

Skrb za zdravje ni bila nikoli tako aktualna kot zdaj v koronačasu. Prav zdaj je izjemno pomembno dodajanje D vitamina.

Že dolgo je znano, da je vitamin D potrebno dodajati novorojenčkom, ki ga dobijo celo na recept. Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema in je zelo pomemben za zdravo okostje. Pediatri so torej že kar nekaj časa nazaj z raziskavami potrdili, da je tveganje za pomanjaknje vitamina D pri dojenčkih in otrocih veliko in je zato potreben dodatek tega koristnega vitamina.

Po raziskavi z naslovom Understanding Vitamin D deficiency pa ima po svetu pomanjkanje vitamina D kar milijarda svetovnega prebivalstva, tako otroci kot odrasli.

Slovenske nacionalne raziskave kažejo celo, da kar okrog 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije v jesensko-zimskem obdobju ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D.

Kako torej do zadostne preskrbljenosti z vitaminom D?

Poleti sonce, pozimi dodatki

Skrb za zadostno preskrblejnost z D vitaminom je enostavna, če se držimo nekaj preprostih nasvetov. V času od maja do septembra moramo poskrbeti za gibanje na prostem, saj vitamin D nastaja v človeški koži, ko je izpostavljena intenzivni sončni svetlobi.

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poleti je dovolj že 15-minutni sprehod po zmernem sončku s kratkimi rokavi in brez kreme z zaščitnim faktorjem.

Jeseni, od oktobra do aprila, pa gibanje na prostem ni dovolj zaradi nizke intenzitete sončnih žarkov. Zato je potreben vnos vitamina s prehrano, kot so denimo ribe ali jajca.

Po opozorilih strokovnjakov pa bomo v zimskem času zelo težko zagotovili zadostne potrebe vitamina D3 samo s hrano, zato svetujejo dodajanje kvalitetnih prehranskih dodatkov vsaj v času od oktobra do aprila.

Pri tem opozarjajo, da potrebujejo še večje količine vitamina osebe z večjo telesno maso.

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronakriza in vitamin D

Zdravstvena stroka je v času koronakrize glasno spregovorila o tem, da se pomanjaknje vitamina D med drugim odraža v slabši naravni odpornosti, prirojeni imunosti proti akutnim, virusnim okužbam dihal. Pomanjaknje vitamina D so pripisali tudi večjemu tveganju za hujši potek bolezni covid-19.

Vitamin D lahko namreč z umirjanjem pretiranega vnetnega dogajanja v pljučih ublaži potek bolezni in morda prepreči celo smrt zaradi koronavirusne bolezni.

Zato strokovnjaki pozno jeseni in pozimi glasno svetujejo nadomeščanje vitamina D3 tako pri otrocih kot odraslih v preventivne namene.  

Slovenski zdravniki so v korona času izdali celo strokovne smernice za zdravnike in za splošno populacijo o pomenu dodajanja vitamina D3. Naši zdravniki so že v prvem valu epidemije, marca 2020, pošiljali domovom za starejše občane priporočila za preventivno dodajanje vitamina D3, ki so ga nekateri domovi upoštevali.

V bolnišnicah pa so pri covid bolnikih že v spomladanskem času merili količine vitamina D in ga ob morebitnem pomanjkanju dodajali.

Slovenska priporočila za preventivno dodajanje D vitamina v jesensko-zimskem času so jasna. Splošnemu prebivalstvu svetujejo dodajanje od 800 do 2.000 enot vitamina na dan, rizičnim skupinam pa od 1.000 do 2.000 enot dnevno.