Preprosta in hitra mascarponejeva omaka za testenine

Foto: Mesec pametnih obrokov
Foto: Mesec pametnih obrokov
Testenine lahko ponudimo na številne okusne načine, tokrat predstavljamo božansko sirovo omako, za katero boste porabili le nekaj minutk.
Oglej si celoten članek

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Za zajtrk si je treba vzeti čas in si privoščiti kaj dobrega. Žal je to lažje reči kot narediti, predvsem če zjutraj radi spimo dlje časa. Mnogi zato zajtrke izpuščajo, kar ni zdravo. Zato so Eurospinove žitne ploščice Dolciando kot nalašč za jutra, ko nimamo veliko časa. Imajo namreč veliko vlaknin, več kot šest odstotkov na sto gramov izdelka. Imajo pa tudi 8,7 gramov beljakovin na sto gramov izdelka. Na fotografiji so žitne ploščice z lešniki in čokolado, poleg se poda še kozarec mleka.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Hitra omaka za testenine

Mascarpone poznamo v kulinariki predvsem zaradi izvrstne sladice tiramisu, kjer igra osrednjo vlogo. Je pa mascarpone zelo uporaben za številne namene, mi ga pogosto zmešamo med okusne omake za testenine. Za današnje kosilo potrebujete le pol kilograma testenin BRONZO, 250 gramov sira mascarpone in 80 gramov kakšnega drugega zrelega in naribanega sira ter začimbe. Mi izberemo okusno Grana Padano in začimbe DON JEREZ.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Istočasno med kuhanjem testenin pripravimo slastno omako. V posodo s pokrovom zmešamo mascarpone in nariban sir, posodo pokrijemo in grejemo na rahlem ognju. Vmes večkrat tudi premešamo, da se naribani sir lepo raztopi. 

Zelo pomembno je tudi kuhanje testenin, pravi postopek lahko preberete v spodnjem prispevku.

Navodila Tako pravilno skuhamo testenine "al dente"

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov Ko so testenine kuhane, jih hitro razdelimo na krožnike in prelijemo z veliko omake. Če imamo radi manj slano hrano, bo omaka dovolj slana že zaradi sira Grana Padano. Če pa imate raje močno osoljene jedi, boste morali omako še malce soliti, za ljubitelje začimb in pekočih dodatkov so tudi tu odprte številne možnosti za dodajanje svojega okusa. 

Prednost te omake je, da jo imajo radi prav vsi otroci in je izjemno hitro narejena ter res polnega okusa. 

Hladna večerja

Hladne obroke si najraje privoščimo v poletnih mesec. Tedaj večino naših obrokov sestavljajo solete, zelenjavni narezki, sadne kupe z jogurti, pogosto je na jedilniku tudi sladoled. Večeri so še vedno hladni, smo si pa kljub temu privočili hladno večerjo z zelenjavo in mozzarelo Land. Malce osvežitve brez kuhanja nikomur ne škodi. 

Zelo priljubljen dodatek k našim kruhkom je vsekakor korenček, ki ga nastrgamo na tanke rezine, kot vidite na fotografiji spodaj. Za to lahko uporabite kar strgalo za lupljenje krompirja. Otroci si ga pa potem kar sami dodajo na kruh. 

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Za kruhke izberemo slastno Eurospinovo francosko štručko, ki jo prerežemo na pol, da jo na sredini nadevamo z osvežilnimi dodatki. Tokrat smo izbrali avokadov namaz, mozzarello Land, češnjeve paradižnike, olive in Mortadelo Bologna ter kmečko domačo salamo, ki jo nademo v Eurospinu. 

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Kako naredimo avokadov namaz, lahko prebrete v spodnjem prispevku:

PROMO Preprost avokadov namaz za dober začetek dneva

Tedenski Eurospinov voziček

V sklopu projekta Mesec pametnih obrokov porabi družina za pester tedenski jedilnik 68 evrov. Seveda ob predpostavki, da imamo osnovna živila že doma, doma pa imamo tudi nekatera živila, ki jih ne porabimo takoj in zdržijo mesec ali več mesecev. 

Preprostemu jedilniku v prvem tednu boste lahko sledili, če boste v Eurospinu kupili naslednja živila: dva litra mleka, 2 mozzarelli Land, 1 kg korenja, dve pašteti EAT, deset jajc, paket svežih jagod, 3 pakete testenin po 0,5 kg BRONZO TRE MULINI, sir PECORINO, dve bučki, zeleno solato, olive Varia Gusto, jušne testenine, mortadelo BOLOGNA, kmečko salamo, sir v slanici, Mascarpone, kruh, redkvice, dva avokada, motovilec, Ricotta Land, dva paketa krompirjevih njokov, bučko, jabolka, hruške, predkuhan ješprenj TRE MULINI, zamrznjene cmoke, goveje meso za juho, šparglje, piščančji file, češnjev paradižnik, sirni namaz Land, sladoled, Artičoke v olju Delizie Del Sole, Mini Mozzarelle, banane in fižol v konzervi.

Ob tem nam ostane tudi dovolj denarja za kakšno ugodno in kakovostno čistilo, ki jih je v Eurospinu na pretek. V tem tednu bomo naredili konec smradu iz pomivalnega stroja, ki ga bomo očistili s čistilom DEXAL, za dolg svež vonj pa bomo uporabili ozvežilec za pomivalni stroj DEXAL, ki ima vonj limone in zdrži kar 60 pranj.

Ob tem predpostavljamo, da imate doma oljčno olje, moko, bučno olje, nagrajeni med Dolciando, čebulo, česen, mleto rdečo papriko, baziliko, peteršilj, origano in ostale začimbe, sol, sladkor, koruzni zdrob, pšenični zdrob, maslo, kavo, kis in podobno.

Za posladek ima naša družina vedno doma tudi sir Grana Padano.

Sicer boste lahko v tednu od 22. do 28. aprila kupili veliko stvari občutno ceneje, med drugim tudi piščančja krila (500 gramov za 1,59 evra), balkanske čevapčiče (960 gramov za 4,99 evra), bučke (1 kilogram za 0,99 evra), paradižnik v grozdu (1 kilogram za 1,29 evra), kruh bageto ali lepinjo za samo 0,29 evra. Liter oljčnega olja Frantoio La Rocca bo v tem tednu le 3,19 evra, v tem tednu lahko kupite tudi penice Masshmallons IL BRACIERE za 1,49 evra, cenejša so jajca iz proste reje (6 jajc za 1,39 evra), pa tudi kilogram keksov FROLLINI (0,99 evra). 

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij torej v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.