Uporabno
4247 ogledov

Preprost avokadov namaz za dober začetek dneva

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Avokadov namaz na popečenem polnozrnatem toastu je okusen in hitro pripravljen zajtrk. Namaz boste imeli narejen v pičlih petih minutah, s tem obrokom bodo vaši otroci zaužili veliko vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Popečen toast z avokadovim namazom                   

Ko sem se prvič odločila otrokom postreči avokadov namaz, je bilo nekaj pregovarjanja, saj jih je odbijala intenzivna zelena barva. 'Napaka', ki sem jo prvič naredila, je bila tudi ta, da sem vanj dodala nasekljan česen, ki so ga čutili pod zobmi in jih je malce pekel. Zdaj za otroke pripravljam malo prirejeno verzijo, brez česna, in po začetnem upiranju zdaj z veseljem pojedo avokadov namaz.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Sestavine:

Priprava:

Avokado je zelo zdrav sadež. Vsebuje namreč ogromno vitaminov in mineralov, bogat je tudi z beljakovinami, prehranskimi vlakninami in zdravimi maščobami.

In na moje veliko veselje je avokadov namaz ena tistih jedi, ki jo otroci z veseljem pojedo. Z njim boste imeli resnično le pičlih pet minut dela. Sama ga pripravim kar v mešalniku, ker otrokom ni všeč, če je samo pretlačen z vilicami. Prav tako zaradi otrok ne uporabim česna, ker jim je sicer okus namaza premočan (oziroma preveč peče, kot pravi naša drugorojenka). A ko pripravljam namaz samo zase in moža, vanj dodam tudi tri stroke česna (v primeru, da uporabim dva avokada; če uporabim samo enega, zadostuje tudi en strok česna), ki ga bodisi na drobno nasekljam bodisi iztisnem skozi stiskalnik za česen, da se ga ne čuti pod zobmi.

Za družinski zajtrk pa torej v mešalniku zmešam meso dveh avokadov, sol in malo popra ter dve čajni žlički sveže iztisnjenega limoninega soka. Nato popečem toaste, na katere namažemo namaz. In verjeli ali ne, to je to! In mojim trem otrokom gre takšen zdravi zajtrk zelo v slast.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

KOSILO: Jota s kranjsko klobaso

Jedi na žlico so poleg testenin nekaj, kar ima naša družina zelo rada. Celo najmlajši član. Tokrat smo kuhali joto.

Sestavine:

  • 1 kg domačega kislega zelja, naravno okisanega;
  • 400 g rjavega fižola Delizie dal Sole;
  • 5 srednje velikih krompirjev;
  • čebula in česen;
  • dva para kranjskih klobas;
  • olivno olje, sol, poper v zrnju in lovorjev list.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Joto naredim malo po svoje. Večinoma za njeno pripravo uporabim fižol iz pločevinke, ki ga ni treba dan prej namakati, kajti velikokrat je tako, da si jote zaželimo takoj in ni mogoče čakati na naslednji dan. Če pa kuhanje jote vendarle predvidim vnaprej, pa seveda namesto konzerviranega fižola uporabim navadnega.

Priprave jote se lotim tako, da dam v poseben lonec kuhati olupljen in na kvadratke narezan krompir. Vodo, v kateri se kuha krompir, tudi dobro solim. V drugem loncu se kuhajo klobase, v tretjem loncu pa na žlici olivnega olja popražim na drobno nasekljano čebulo in česen. Nato čebuli in česnu dodam odcejeno zelje, ki ga, če je zelo kislo, prej tudi malce preperem. Čez nalijem vodo, ki jo rahlo solim, dodam poper v zrnju (ki ga kasneje 'polovim' iz krožnikov otrok, ker ga seveda ne jedo) ter dva lovorjeva lista.

Ko so klobase in krompir skuhani, klobase narežem na kolobarje in jih dodam v tretji lonec, kjer se kuha zelje. Polovico krompirja pretlačim z vilicami na deski za rezanje, drugo polovico krompirja pustim v koščkih in vse skupaj dodam v lonec z zeljem in klobasami, kamor stresem tudi odcejen fižol. Vse skupaj kuham še približno 10 minut.

Če dodajate svež fižol, ki ste ga čez noč namakali, ga morate seveda kuhati dlje. Sama naredim tako, da ga najprej samega kuham v vodi, kjer se je namakal čez noč, približno 20 minut. Nato ga odcedim in dodam zelju ter kuham še nadaljnjih 20 minut (deset minut pred koncem dodam še klobase in krompir).

Namig: Jota je boljša, ko se malo 'uleže', torej naslednji dan. Zato zgoraj napisane količine običajno zadostujejo za dve kosili, tako da jemo pri nas joto skoraj vedno dva dni zapored.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

VEČERJA: Mlečni riž z jagodnim pirejem

Moji otroci obožujejo mlečne izdelke, zato se za večerjo na jedilniku vsaj enkrat tedensko znajde mlečni riž. Ker se bliža sezona jagod, smo ga tokrat pripravili s prelivom oziroma pirejem iz svežih jagod.

Sestavine:

  • riž za rižote Delizie dal Sole;
  • mleko Land;
  • sveže jagode;
  • maslo;
  • vanilijev ali navadi sladkor;
  • žlička kakava za dekoracijo.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Priprava mlečnega riža ni nobena umetnost. Podobno kot prosena kaša se dela skorajda sam, le tu in tam ga je treba malce pomešati, da se ne prime na lonec.

V mleko po vašem okusu (lahko je kravje, riževo, mandljevo ali katero drugo), dodajte košček masla in vanilijev sladkor. Sama vanili sladkor izpustim, če uporabim katero od rastlinskih mlek, ki je že samo po sebi sladko. Pa tudi sicer velikokrat v mleko dodam le maslo in ščep soli, vanilijev sladkor pa izpustim.

Ko torej mleku dodate maslo, pustite, da se raztopi oziroma da mleko zavre. Potem vanj vmešajte riž – sama ga dajem po občutku, odvisno od lakote otrok – in kuhajte toliko časa, kot piše v navodilih za pripravo riža, ki ste ga uporabili. Vmes pa nekajkrat premešajte.

Tokrat smo čez mlečni riž prelili jagodni pire, ki smo ga naredili tako, da smo sveže jagode spasirali s paličnim mešalnikom. Za piko na i smo na jed potresli še malce kakava.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Tudi za malico jagode

Ker so otroci veliki ljubitelji jagodičevja, so ta dan tudi za malico jedli jagode in banane – to je ena od njihovih najljubših kombinacij. Poleg sadja je vsak popil še mlečni napitek znamke Land Fermenti Attivi z B in D vitaminom (za paket šestih napitkov v Eurospinu odštejem 1,69 evra). 

Tudi sicer so bili obroki tega dne cenovno ugodni. Zajtrk nas je stal približno 4 evre, kar znese 81 centov po osebi. Verjeli ali ne, cel lonec jote, ki je zadostovala za obilno kosilo za dva dni, je stal le dobrih pet evrov. Večerja po osebi pa je nanesla 50 centov - riž smo namreč v Eurospinu kupili v akciji in zanj namesto 1,99 evra odšteli 1,59 evra.

Eurospinove akcije lahko sicer spremljate v njihovih tedenskih katalogih. Aktualni letak najdete TUKA