Magazin > Odnosi in prosti čas
3835 ogledov

Tako pravilno skuhamo testenine "al dente"

Testenine A. Š.
Za kuhanje testenin vedno uporabljajte ogromen lonec.

"Imel sem sošolca, ki ni maral testenin. Tega nisem mogel razumeti, saj je bila to od nekdaj moja najljubša jed. Nekega dne je prišel k nam na kosilo, ko smo jedli špagete. Ni jih mogel prehvaliti, ni mogel verjeti, kako so lahko tako dobri. Seveda, bili so skuhani na pravilen način. Njegova mama mu je ponujala vedno razkuhane, mehke in lepljive testenine ..." To je resnična zgodbica, ki mi jo je oče povedal, ko me je učil prvih korakov kuhanja testenin. In kaj je po njegovem mnenju najpomembneje znati skuhati? Dobro kavo in dobre testenine.

Testenine | Avtor: A. Š. A. Š.
Testenin se ne naveličamo

Če ostanemo pri testeninah ... Gre za hrano, ki je lahko v mnogih družinah na jedilniku vsak dan, pa se je ne bodo naveličali. Lahko jo pripravimo na neštete različne načine, z njo lahko pripravljamo vrhunske gurmanske jedi, lahko pa le hiter in enostaven obrok. Sama kot otrok nisem marala omak, sem pa od nekdaj oboževala enostavne špagete z maslom ali drobtinicami ...

Pri kuhanju testenin je pomembno, da se držite pravega časa kuhanja, ki je napisan na embalaži. Praviloma gre za minute, ki so potrebne za pripravo testenin "al dente". Gre za italijanski izraz, ki bi dobesedno pomenil "na zob", kar naj bi pomenilo, da jo med žvečenjem čutimo med zobmi. Ob ugrizu se torej čuti čvrsta tekstura in niso razkuhane, premehke in ne razpadajo, niso lepljive ... Poleg tega imajo testenine pripravljene "al dente" tudi nižji glikemični indeks kot razkuhane.

Takšen način priprave je izjemno pomemben, če boste tetenine obdelali še enkrat, jih denimo še popekli ali prepražili z zelenjavo ...

Ob pravilni pripravi bo torej idealen čas kuhanja testenin tisti, ki je napisan na ambalaži. Sama pa testenine, preden jih precedim, vedno še poskusim.

Testenine | Avtor: A. Š. A. Š.
Za kuhanje testenin vedno uporabljajte ogromen lonec. Popolno kuhane testenine namreč potrebjejo veliko prostora. Za pol kilograma testenin bo optimalno, da boste uporabili pet litrov vode. Ko voda zavre, najprej dodajte dovolj soli. Za pet litrov vode približno med 30 in 40 grami soli. Šele ko se sol stopi, v vodo vržete testenine in jih na začetku pogosto mešate, da se ne zlepijo. Ko preteče čas kuhanja napisan na embalaži, jih lahko poskusite in precedite.

anja.scuka@zurnal24.si