Špageti "Alla Carbonara" na pravi italijanski način

Foto: Mesec pametnih obrokov
Foto: Mesec pametnih obrokov
Ste že delali špagete "alla Carbonara" in uporabili smetano? Tokrat je ne boste potrebovali, okus bo fenomenalen!
Oglej si celoten članek

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Zajtrk z jajci in skuto

Ker smo dan prej za večerjo pripravili veliko skutino torto, jo bomo danes jedli za zajtrk. Kako jo pripravimo, lahko preberete v spodnjem prispevku.

PROMO Za večerjo beljakovinska bomba

Ob zajtrku sama vedno rada spijem skodlico izvrstne kave DON JEREZ, ki je polnega in mamljivega okusa ter vonja. Don Jerez je sicer linija izdelkov, ki zajema kavo in različne začimbe, ki bodo naredile vaše jedi še bolj okusne. Eurospin ponuja različne vrste mletih kav, kavo v zrnju in instant kave ali kavne nadomestke.

V tednu od 8. do 14. aprila je v akciji KAVA 100% ARABICA DON JEREZ, za 250 gramov boste odšteli le 1,29 evra. Preverite ostale akcije TUKAJ

Foto: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov

Za kosilo špageti "Alla Carbonara"

Špageti alla carbonara so ena od najbolj znanih italijanskih jedi. Zato je res škoda, da jo nekateri pripravljajo po svoje s smetano in ne poznajo priprave prave italijanske specialitete. Ena od pomembnih sestavin za carbonaro je ovčji sir PECORINO. Mi smo uporabili odličen Pecorino Sardo DOP maturo znamke Pascoli Italiani, kot ga vidite na spodnji fotografiji. 

"Mleko 100-odstotno italijanskega izvora in skrbna predelava surovin: to so lastnosti mlečnih izdelkov linije Pascoli Italiani. Odkrijte okus italijanske tradicije s siri linije Pascoli Italiani. Parmigiano Reggiano DOP in trdi sir Grana Padano DOP bosta zagotovo navdušila vaše brbončice. Sire lahko kupite naribane in pripravljene za takojšnje zaužitje ali pa v kosu," opisujejo pri Eurospinu. 

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Za pripravo prave italijanske jedi za pet oseb potrebujete:

 - 500 gramov špagetov BRONZO TRE MULINI;
 - 200 gramov že narezane pancete (Pancetta dolce a cubetti, Eurospin);
 - 50 gramov naribanega ovčjega sira Pecorino (Pascoli Italiani);
 - 30 gramov narbanega sira Grana Padano (Pascoli Italiani). Če ga nimate doma, dodajte 30 gramov pecorina;
 - 3 rumenjake (lahko tudi dva);
 - sol;
 - poper;
 - vodo.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

V veliki posodi skuhate testenine, istočasno pripravite še omako. Kako pravilno skuhati testenine, preberite v spodnjem prispevku.

Navodila Tako pravilno skuhamo testenine "al dente"

Za omako v eni posodici z metlico zmešajte večino sira, rumenjake, sol, poper in 50 ml vode. V ponvi počasi prepražite slanino. Ko so špageti kuhani, jih precedite in postavite v stekleno skledo, kjer jim vmešate slanino - vse nujno proč od ognja. V testenine nato hitro vmešajte tudi jajčno zmes, nato pripravljeno jed takoj postavite na krožnike in potresete s preostalim sirom. 

Gre za jed, ki je nekoliko dražja od predhodno pripravljenih, a je njena priprava še vedno ugodna. Za tri jajca, slanino in špagete boste odšteli le 2,6 evra. Večji kos sira pecorino stane sicer 4,59 evra, a ga bo več kot pol ostalo za druge jedi. 

Foto: A. Š. Testenine

Večerja v zelenjavnem duhu

Da si v družini malce popestrimo jedilnik, namesto testenin in riža pogosto posežemo po ajdovi kaši in piri, ki ju pripravimo na podoben način. Z zelenjavo ali omakami, tako kot riž in testenine.

V Eurospinu imajo tudi predkuhano piro Delizie del Sole, ki je pripravljena v desetih minutah, tako kot nekatere testenine. Tudi pri kuhanju pire se držim podobnih navodil kot pri testeninah, vržem jih v večjo količino slane vrele vode in kuham toliko časa, kolikor piše na škatli. Po tem času jih odcedim in zmešam z omako. Za 400 gramov predkuhane pire odštejemo 1,79 evrov, kar je nekoliko dražje od testenin, je pa dovolj za en obrok za vso družino, če ji dodamo dovolj zelenjave. 

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

K piri se odlično prilegajo nežne bučke in sladki korenček, ki ju operemo, narežemo na koščke in za minutko popražimo na olivnem olju. Nato zalijemo z vodo, občasno mešamo in kuhamo, dokler ni zelenjava kuhana "al dente". Nato piro vmešamo v zelenjavo in jed razdelimo na krožnike. Piro lahko posujemo z naribanim sirom Grana Padano ali Pecorino, ki smo ju uporabljali že pri kosilu. Mi smo tokrat uporabili pinjole SIBAMBA, ki so odličen gurmanski dodatek tako k sladkim kot slanim jedem. 

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

K večerji se lepo poda tudi skleda sveže zelene solate, ki jo z veseljem jesta tudi dva otroka. Izbrični sinček pa se je odločil, da bodo bučke in korenček danes dovolj. 

Foto: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.