Uporabno
3913 ogledov

Za večerjo beljakovinska bomba

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Na današnjem jedilniku tudi slastna sladica iz skute, jajc, jagod in medu ...

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek
Hiter zajtrk

Otroci obožujejo kosmiče. Jaz malce manj, a so priročna popestritev tako za topla kot mrzla jutra. Pozimi jih mešamo s topim mlekom, ki nas prijetno pogreje, v toplih poletnih mesecih jih imamo najraje s hladnim jogurtom in svežim sadjem. Tokrat smo izbrali hrustljave kosmiče z EKO certifikatom znamke AMO ESSERE BIOLOGICO, ki vsebujejo tudi suho sadje in oreščke. 

V prihajajočem tednu jih lahko zmešate s probiotičnim jogurtom z žiti in sadjem LAND bifidus fibre, ki bo Eurospinu med 8. in 14. aprilom na razpolago v omejenih količinah. 

Večkrat kot goveja

Odkar sem prebrala, da je priporočljivo piti piščančjo juhico ob gripi in prehladu, imamo pozimi na jedilniku pogosto piščančjo juhico, ki je kar odrinila govejo juho. Juhico sicer obožuje cela družina, za predjed ponavadi pojemo še korenček in meso iz juhe. 

Priprava je sila enostavna, je pa dolgotrajna, saj jo kuhamo uro in pol. Najraje je skuham več litrov, da imamo juhe dovolj za dva dni. Če je kateri od otrok prehlajen, pa mu jo dam pogosto piti tudi čez dan. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov


Pri juhi vedno pazim, da je vsa zelenjava dobro oprana, vse sestavine pa zalijemo s hladno vodo. Posodo pokrijemo in pustimo vodo zavreti. Ko juha zavre, jo na zmernem ognju pokrito kuham še uro in petnajst minut. Ko je juha kuhana, vzamem ven korenček in meso, ki ga pojemo posebej. Juho precedim in vanjo zakuham jušne testenine, po vrhu lahko nadrobimo peteršilj in nariban sir Grana Padano (Pascoli Italiani). Preostanek juhe zlijem v kozarce za vlaganje, ko se ohladijo, jih dam v hladilnik. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Priprava juhice je poceni. Cela tuba paradižnikovega koncentrata stane v Eurospinu zgolj 55 centov, mi smo ga porabili le približno osmino. Kilogram korenčka stane 1,19 evra, paket piščančjih krač 1,69 evra, 500 gramov jušne zelenjave pa 99 centov. Obrok piščančje juhe brez testenin stane manj kot 30 centov. V tednu med 8. in 14. aprilom jo lahko naredite s piščančjimi krili, ki so v akciji. Za pol kilograma boste plačali zgolj 1,59 evra. Nov letak z akcijami lahko preverite TUKAJ

Za kosilo imamo tako piščančje meso in korenček iz juhe ter zvrhan krožnik piščančje juhe s testeninami. 

Za večerjo beljakovinska bomba

Za popoldansko malico jemo ponavadi sadje, tokrat bomo nekaj jagod pustili tudi za večerjo, saj ji bo polepšala izgled in izboljšala okus ...

Jedli bomo malce drugačno skutino torto, ki vsebuje manjše količine moke in sladkorja. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava je zelo hitra, če ne upoštevamo peke. V večji posodi do gladkega zmešamo sladkor, moko, kislo smetano, skuto in cela jajca, masi dodamo sok ene limone in naribano lupino ene limone. Maso nato zlijemo v pekač in pečemo eno uro na 180 stopinjah Celzija. Naj vas nič ne skrbi, če bo torta narasla, kasneje pa upadla. To je nekaj normalnega. 

Torta je najboljša, če je ohlajena. Tedaj jo izrežemo na rezine, polijemo z medom Dolciando, ki mu lahko dodamo tudi cimet ali vanilijo, ter posujemo s svežimi jagodami.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Za torto izberemo nagrajeni akacijev med Dolciando. Slovenski kupci so pod okriljem raziskave podjetja Nielsen izbrali in ocenjevali produkte ter jim podelili naziv IZBRAN PRODUKT TRGOVSKIH ZNAMK LETA 2021. Gre za prestižen naziv, ki ga potrošniki podeljujejo pri ocenjevanju inovativnosti, atraktivnosti in nakupnih namenih. Med nominiranimi izdelki so kupci s svojim mnenjem in izkušnjami Eurospinovim produktom podelili tri laskave nazive IZBRAN PRODUKT TRGOVSKIH ZNAMK LETA 2021. 

Eden od treh nagrajenih izdelkov je točeni cvetlični in akacijev med DOLCIANDO, ki je preverjene kakovosti in prepoznaven po specifični barvi, prijetnem vonju ter sladkem okusu. 

Torta je sicer bogata z beljakovinami. Kot vemo, ima 100 gramov jajc kar 12,6 gramov beljakovin, 100 gramov Eurospinove skute pa 9,7 gramov beljakovin. Torte je dovolj za večerjo, zjutraj jo bomo lahko jedli za zajtrk. 

Eurospin PROMO Uporabno April je mesec pametnih obrokov

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek