Tako boste imeli na počitnicah popoln nadzor nad financami

Foto: Nova KBM
Foto: Nova KBM
Poletje je v polnem zamahu in mnogi na svoj glavni poletni oddih še odhajate. Ko boste pakirali in pisali seznam nujnih stvari za počitnice, ne pozabite, da se morajo poleg osebnih dokumentov in zahtevanih covid potrdil na vašem spisku znajti tudi ustrezne plačilne kartice in turistično zavarovanje. Kako pa ravnati pred in na dopustu, da bodo finance urejene in da ne boste nenadzorovano zapravljali?
Oglej si celoten članek

Kartično poslovanje je zadnja leta postalo nekaj povsem vsakdanjega in je pri številnih ljudeh že skoraj povsem nadomestilo poslovanje z gotovino. Sploh v času, ko se spopadamo z novim koronavirusom, se še toliko bolj spodbuja uporabo kartice, ki jo vsak posameznik sam prisloni na POS-terminal in se je trgovcem sploh ni treba dotikati. A poleg navadne, debetne kartice imamo na voljo še kar nekaj drugih kartic, ki nam lahko močno olajšajo življenje – še posebej na dopustu.

Foto: Profimedia Bančna kartica, kreditna kartica, dopust, počitnice, plačevanje, finance, denar

Na dopustu vam prav pride kartica Visa Nove KBM z odloženim plačilom

Kartica, ki vam lahko močno olajša življenje, je kartica Visa Nove KBM z odloženim plačilom. Omogoča namreč, da si neko dražjo stvar ali storitev, kot je nakup letalskih kart ali počitniški aranžma pri potovalni agenciji, privoščite takoj, odplačujete pa v naslednjih mesecih po obrokih. Kartica Visa Nove KBM z odloženim plačilom vam omogoča obročne nakupe tako doma kot v tujini, na obroke lahko plačujete povsod, kjer sprejemajo plačila s kartico Visa. Na koliko obrokov si boste razdelili pravkar plačani znesek, je odvisno samo od vas – število obrokov (od 2 do 12) si prek poslanega SMS sporočila določite sami.

S kartico Visa Nove KBM z odloženim plačilom razdelite plačilo na obroke in osvojite 1.000 EUR! Do 15. septembra 2021 se z vsakim obročnim nakupom s kartico Visa Nove KBM z odloženim plačilom uvrstite tudi v žreb za glavno nagrado 1.000 EUR ter stranski nagradi 500 EUR in 300 EUR. Štejejo vsi nakupi v trgovinah, na spletu in v tujini.

Foto: Nova KBM Nova KBM

Za počitnice je idealna tudi predplačniška kartica Visa Nove KBM

Morda se sliši nenavadno ali celo samoumevno, če rečemo, da je treba na počitnice vzeti ustrezne plačilne kartice. Kajti s seboj pač vzamete tisto bančno kartico, ki jo imate v denarnici. A če je to debetna kartica vašega bančnega računa, s katero dostopate do vseh tam razpoložljivih denarnih sredstev, je v primeru kraje ali izgube še toliko bolj stresno, saj lahko ostanete brez vsega denarja.

Zato je bolje kot debetno kartico na počitnice vzeti posebno predplačniško kartico Visa Nove KBM, pri kateri porabljate le toliko, kolikor ste nanjo oziroma na predplačniški račun, na katerega je vezana, predhodno naložili. "Omogoča vam udobje, varnost in nadzor – ko je predplačniški račun prazen, s kartico namreč ni več mogoče plačevati," pojasnjujejo pri Novi KBM.

Foto: Profimedia Bančna kartica, kreditna kartica, dopust, počitnice, plačevanje, finance, denar

Koristni nasveti za varno poslovanje na dopustu

Urejene finance, miren dopust' je moto, ki se ga držijo mnogi. Tukaj je nekaj preprostih trikov, s katerimi boste pred in na dopustu imeli svoj denar povsem pod nadzorom in boste lahko zares brezskrbno uživali v zasluženem oddihu. 

  1. "Vsem, ki potujete daleč in za dlje časa, predlagamo, da iz varnostnih razlogov razmislite o uporabi dveh plačilnih kartic. Pred odhodom na počitnice preverite njihovo veljavnost in višino razpoložljivega limita porabe," svetujejo pri Novi KBM. Prav tako je priporočljivo, da pred dopustom še enkrat preverite svoje kontaktne podatke oziroma ali je številka, na katero prejemate sporočila banke, pravilna.
  2. Če si do zdaj še niste vklopili storitve Varnostni SMS, naredite to pred odhodom na počitnice. S tem si boste namreč zagotovili večjo varnost poslovanja s plačilnimi karticami in imeli boste večji nadzor nad porabo denarja. Storitev Varnostni SMS namreč deluje tako, da na svoj mobilni telefon prejmete sporočilo ob plačilih doma, v tujini, na spletu in ob dvigu na bankomatu.
  3. V banki svetujejo, da v tujini plačujete in na bankomatih dvigujete denar brez konverzije. "Ob plačilu s kartico na prodajnem mestu (POS terminalu) svetujemo enako kot pri dvigu gotovine v tuji valuti (na primer v hrvaških kunah) na bankomatu, in sicer izbiro plačila v lokalni valuti (brez konverzije). V tem primeru boste od Nove KBM prejeli informacijo o pribitku na referenčni tečaj ECB," razlagajo pri Novi KBM.
  4. Pri sebi vendarle imejte nekaj gotovine, kajti morda v kakšni manjši lokalni slaščičarni, pekarni ali prodajalni spominkov ne bo možno plačilo s kartico. Najbolje je, da za zadosten znesek v ustrezni valuti poskrbite že pred odhodom, da ne boste na dopustu že prvi dan mrzlično iskali menjalnice ali bankomata.

Foto: Nova KBM Nova KBM

Nikar ne pozabite na turistično zavarovanje

Pred odhodom na počitnice nikakor ne smete pozabiti še na eno nadvse pomembno zadevo, namreč na sklenitev ustreznega turističnega zavarovanja. Pri Novi KBM lahko to storite povsem preprosto – v treh korakih, brez obiska poslovalnice. "Če boste sklenili zavarovanje do 31. avgusta 2021, boste deležni 15-odstotnega popusta na letno premijo turističnega zavarovanja z asistenco v tujini. Popust velja pri obnovah obstoječih in ob sklenitvah novih letnih polic," še zagotavljajo pri Novi KBM.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.