Uporabno
123 ogledov

Heberdenovi in Bouchardovi vozliči - kaj jih povzroča?

medicofit, rehabilitacija Medicofit
Heberdenovi in Bouchardovi vozliči sta ključni morfološki značilnosti osteoartritisa, degenerativne artropatije, ki jo zaznamuje poškodba hrustanca, vnetje sinovialne membrane in preoblikovanje sklepne strukture. Vas zanima kako nastanejo?

Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za zgolj estetske ali kozmetične spremembe na sklepih prstov, pa sta ti obliki vozličev resnično posledica kompleksnih patofizioloških procesov, ki vodijo v značilne bolečine v roki.

Heberdenovi in Bouchardovi vozliči so kostni izrastki na sklepih prstov, ki nastanejo ob napredku artritisa. Opišemo jih lahko kot otekle, kostne izbokline med členki prstov in povzročajo togost in negibljivost. Kostni izrastki lahko sčasoma postanejo boleči in povzročijo dolgoročno deformacijo.

Razumevanje teh procesov je ključno za učinkovito obravnavo bolnikov, saj lahko pravočasno prepoznavanje in ustrezno zdravljenje izboljšata njihovo kakovost življenja in zmanjšata tveganje za resno invalidnost. Vas zanima kako vam pomagamo v Kliniki Medicofit?

Kakšna je razlika med Heberdenovimi in Bouchardovimi vozliči?

Bouchardovi in Heberdenovi vozliči opisujejo kostno povečanje prstnih sklepov zaradi osteoartritisa.

Heberdenovi vozliči prizadenejo distalne interfalangealne sklepe (tj. najbolj oddaljene prstne sklepe), znane tudi kot sklepi DIP. Bouchardovi vozliči pa so vozliči proksimalnega interfalangealnega sklepa (tj. srednjega sklepa prsta), znanega tudi kot sklep PIP.

Bouchardovi vozliči so redkejši od Heberdenovih vozličev in pogosto kažejo na hujši potek osteoartritisa. Kostni izrastki lahko nastanejo na enem ali več prstih, ene ali obeh rok.

Ali ste vedeli, da se lahko vozliči pojavijo tudi ob artrozi kolka ali drugega sklepa? Osteoartroza je namreč pogosto prisotna v več sklepih hkrati.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Zakaj nastanejo Bouchardovi in Heberdenovi vozliči

Bouchardovi vozliči so običajno posledica osteoartritisa interfalangealnih sklepov. Medtem ko natančen vzrok osteoartritisa še vedno ni znan, je etiologija vozličev bolje poznana.

Osteoartritis je posledica degeneracije sklepnega hrustanca, ki povzroča obrabne poškodbe. Zaradi propadanja hrustanca se kost začne drgniti ob sosednjo kost, kar povzroči nastanek osteofitov (tj. kostnih izrastkov).

Ugotovljenih je bilo več dejavnikov tveganja za nastanek vozličev, vključno s prekomerno, ponavljajočo se obremenitvijo sklepov (pri določenih poklicih), naraščajočo starostjo (predvsem nad 65 let) in ženskim spolom.

Simptomi Heberdenovih in Bouchardovih vozličev

Kostne izbokline, ki se pojavljajo na sklepih prstov so povezane s hudim osteoartritisom prstov. Ti vozliči so lahko zelo boleči ter povzročajo različne težave.

Ob bolečini se pojavijo tudi krivljenje ali zvijanje prstov, otekanje konice prstov, zmanjšan obseg gibanja ter bolečine pri vsakodnevnih opravilih, kot so obračanje ključa, odpiranje vrat ali pisanje.

Poleg tega se lahko pojavijo še občutki šibkosti prstov, togost in težave pri premikanju prstov, zlasti  zjutraj ali po daljšem obdobju neaktivnosti. Ti simptomi pogosto vplivajo na kakovost življenja posameznika in zahtevajo ustrezno obravnavo za olajšanje nelagodja in izboljšanje funkcionalnosti prstov.

Simptomi se razvijejo postopoma in so lahko bolj izraziti pri napredku degenerativnih sprememb. Pomembno je pravočasno prepoznati in zdraviti osteoartritis, da preprečimo trajne deformacije.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Zdravljenje Bouchardovih in Heberdenovih vozličev

Fizioterapija predstavlja prvo izbiro terapije pri obravnavi Heberdenovih in Bouchardovih vozličev, ki prinaša olajšanje bolečin, povečuje gibljivost sklepov ter izboljšuje kakovost življenja posameznikov. V Kliniki Medicofit izvajamo celosten pristop, ki temelji na individualnih potrebah vsakega pacienta.

Naš program fizioterapije je zasnovan z namenom, da pacientom omogoči boljše obvladovanje simptomov ter ohranjanje mobilnosti prizadetih sklepov. S kombinacijo terapevtskih vaj za raztezanje, krepitev mišic ter izboljšanje obsega gibanja prstov, skupaj s funkcionalnim usposabljanjem, dosežemo optimalne rezultate.

Pri terapiji uporabljamo napredne tehnike, kot so udarni valovi, TECAR terapija, sklepna mobilizacija in laserska terapija, ki učinkovito lajšajo bolečine, zmanjšujejo vnetje ter izboljšujejo gibljivost prstnih sklepov.

Zavedamo se, da je razumevanje bolezni ključnega pomena, zato pacientom posvečamo posebno pozornost pri pojasnjevanju poteka osteoartritisa prstov ter ukrepov, ki jih lahko sami izvajajo za ohranjanje mobilnosti in zmanjšanje bolečin.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Uporaba kinezioterapevtskih tehnik, ki združujejo napredne fizikalne metode, spremembo dejavnosti ter specializirane vaje, prinaša hitrejše in dolgotrajnejše rezultate s krajšim časom zdravljenja – vozličev seveda ne moremo odpraviti, lahko pa preprečimo napredek bolezni in odpravimo vaše bolečine.

V Kliniki Medicofit ponujamo pacientom celovito obravnavo, ki jim omogoča vrnitev k aktivnemu in udobnemu življenjskemu slogu.


Viri in literatura
Alexander C. J. (1999). Heberden's and Bouchard's nodes. Annals of the rheumatic diseases, 58(11), 675–678. https://doi.org/10.1136/ard.58.11.675
Schedel, J., Wimmer, A., Friedrich, A., Buttner, R., Scholmerich, J., & Muller-Ladner, U. (2003). Unusual co-incidence of Heberden's and Bouchard's osteoarthritis, rheumatoid arthritis and haemochromatosis. Rheumatology (Oxford, England), 42(9), 1109–1111. https://doi.org/10.1093/rheumatology/keg272
Dr. John Knight. (2021). What Are Heberden’s and Bouchard’s Nodes?. Available from: https://handandwristinstitute.com/what-are-heberdens-and-bouchards-nodes/ . [Accessed: 14/4/2024].