To je nedvomno najboljša destinacija te pomladi

Foto: Novi sad - EPK Novi sad - EPK Foto: Novi sad - EPK Novi sad - EPK Foto: Novi sad - EPK Novi sad - EPK Foto: Novi sad - EPK Novi sad - EPK
Če ste za pomladne mesece načrtovali skok v tujino, ne smete spregledati letošnje Evropske prestolnice kulture 2022.
Oglej si celoten članek

Prihod pomladi in toplega vremena, ki predstavljata prebujanje iz mrzlih, zimskih dni, mnogo ljudi izkoristi za druženje s prijatelji in družino na prostem v parkih, mestnih trgih ali v naravi, nekatere pa zamika tudi krajši pobeg v tujino. Če ste tudi vi med tistimi, ki se spogledujete z obiskom tujine, vendar še ne veste, kam bi vas pot ponesla tokrat, lahko razmislite o obisku drugega največja mesta v Srbiji, ki mu mnogi rečejo tudi 'srbske Atene' – Novi Sad. Slednji si poleg litovskega Kaunasa in luksemburškega Esch-sur-Alzetta to leto lasti naziv Evropske prestolnice kulture in se vse od začetka januarja predstavlja s številnimi kulturnimi dogodki, kjer sodeluje več kot 4000 domačih in mednarodnih umetnikov.

Foto: Novi sad - EPK Novi sad - EPK

Novi Sad, ki se nahaja na bregovih Donave, eno uro vožnje od srbske prestolnice, je že od nekdaj izstopal po svoji kulturni in zgodovinski edinstvenosti. Ko njegove prebivalce vprašate, zakaj je tako poseben, vam bodo nedvomno odgovorili, da gre za mesto, kjer se stoletja srečujeta in prepletata Srednja Evropa in Balkan. Dejansko je ta kulturno-zgodovinska mešanica vidna na vsakem koraku. Prav posebej zanimiv za obisk pa je letos, ko svojo pestro zgodovino in kulturo predstavlja v okviru naziva Evropske prestolnice kulture 2022.

ideje Top izleti te pomladi

V zadnjih mesecih je mesto dokazalo, da je pravo središče vizualne umetnosti – od klasičnega slikarstva do sodobne fotografije. Občinstvo je imelo priložnost videti skoraj 20 razstav po mestu, nekaj pa jih je še vedno odprtih za obisk. Tako lahko obiskovalci še vedno obiščejo razstavo Muzeja mesta Novi Sad z naslovom "Akcenti - Novi Sad", vpogled v zgodovino mesta pa lahko dobijo z obiskom Muzeja Vojvodina, kjer je na voljo razstava z imenom " Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine ".

Foto: Novi sad - EPK Novi sad - EPK

Vse informacije v povezavi z dogodki v letu naziva Evropska prestolnica kulture lahko najdete na spletni strani projekta novisad2022.rs.

Prav tako je Novi Sad nedavno odprl tudi svojo prvo galerijo na prostem, ki so jo postavili v enega najmlajših, a tudi največjih novosadskih parkov – Limanski park. Prva razstava, ki je uradno odprla galerijo, je "Migrart". Razstava predstavlja dela sodobnih umetnikov, oblikovalcev in ilustratorjev iz petih nekdanjih, bodočih in sedanjih Evropskih prestolnic kulture: Bodø, Reke, Asha, Veszprema in Novega Sada, nahaja pa se pri vhodu v park.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samo Novi Sad (@samonovisad)

Medtem ko so bili prvi trije meseci v Novem Sadu v znamenju tematike migracij, bo Evropska prestolnica kulture 2022 spomladi v barvah kulturne in umetniške ustvarjalnosti otrok in mladine. V ospredju tretjega programskega loka z naslovom "Budućnost Europe" bodo predvsem njihova kritična razmišljanja, družbena vprašanja in evropske vrednote, prvi koraki v kulturno življenje in spodbujanje družbene angažiranosti.

Foto: Profimedia Park mladi druženje Program pa bo razdeljen v tri segmente: Šola prihodnosti, Zastave prihodnosti in Pravljice prihodnosti. Prvi segment bo sprožil pomembno vprašanje, kako pomembni sta umetnost in kultura pri vzgoji mladih generacij, zaradi česar bodo šole postale kulisa za predstave, razstave, eksperimente, muzeji, kinematografi in kulturni domovi pa nova mesta za učenje. Z mladimi bodo delali svetovno znani dirigenti, med njimi Karmina Šilec, luksemburški koreografi Giovanni Zazera, Rianon Morgan, slikarka Chantal Mike, slavni glasbenik Marko Šelić Marcelo, DJ Vladimir Aćić, youtuber Yassertain, v tem času pa bo potekal tudi gledališki festival EYE.NET.

Konec aprila bo v štirih dneh v sklopu segmenta "Zastave prihodnosti" potekalo skoraj 70 dogodkov, predvsem uprizoritvene  in vizualne umetnosti, preko katerih bodo mladi izrazili svoj glas. Poseben poudark bo na predstavitvi mladih regionalnih glasbenih imen sodobne glasbe. Večina omenjenega programa se bo izvajala v novem prostoru za sodobno ustvarjalnost –Ustvarjalni četrti. To so predvsem mesta nekdanjih tovarn in drugih industrijskih obratov.

odprtje Po novem lahko obiščite tudi to priljubljeno destinacijo

"Pravljice prihodnosti" pa bodo središče mesta spremenile v gledališko sceno in aktivirale skoraj vsa gledališča v Novem Sadu.  Umetniki iz 13 držav bodo skozi 35 predstav uprizorili pravljice kot eno najstarejših dediščin, ki je prestala preizkus časa in dobila nove oblike.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.