Draga obuditev izumrlih živali

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ponovna oživitev izumrlih živali se sliši zanimiva in filmska. Iz vidika biodiverzitete in koristi za naš planet pa ni ravno privlačna, so prepričani ekonomisti s Carleton University iz Ottawe. To so pojasnili v raziskavi, ki so jo objavili v reviji Nature Ecology and Evolution.
Oglej si celoten članek

Ekonomisti so izračunali, da bi bila obuditev teh izumrlih živali zelo draga. V raziskavi so prišli do zaključka, da bi bilo bolj koristno, če bi se osredotočili na ohranjanje še obstoječih ogroženih vrst. Za vsako na novo “obujeno” živalsko vrsto bi izgubili dve ogroženi in še živeči vrsti.

Dva scenarija 

Za ocene in izračune, koliko bi stala ponovna obuditev izumrlih živali, so uporabili podatkovne baze iz Nove Zelandije in New South Walesa o ohranjanju ogroženih vrst živali. Ugotovili so, da bi za oživitev populacije mamutov porabili podobno denarja kot za rešitev populacije močno ogroženih azijskih slonov.

Foto: Žurnal24 Ostanki so neverjetno dobro ohranjeni. Zapisali so dva hipotetična scenarija. Po prvem scenariju bi se države zavzele, da bi ponovno oživili izumrle vrste. Denar, ki bi ga sicer države namenile za ohranjanje biotske raznovrstnosti bi tako namenili izumrlim vrstam. Na ta način bi se po njihovih izračunih zgodila velika škoda biodiverziteti, za vsako na novo “pripeljano” vrsto pa bi dve ogroženi izumrli.

Po drugem scenariju pa bi podjetja namesto v oživljanja izumrlih vrst, ta denar namenila za ohranitev biotske raznovrstnosti. Izračunali so, da bi se biotska raznovrstnost občutno izboljšala, ogroženih vrst pa bi rešili za osemkrat več kot zdaj.    

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.