Vizita za živali > Novice
177 ogledov

Draga obuditev izumrlih živali

Mamuti niso nikoli živeli v puščavah. Žurnal24 main
Ponovna oživitev izumrlih živali se sliši zanimiva in filmska. Iz vidika biodiverzitete in koristi za naš planet pa ni ravno privlačna, so prepričani ekonomisti s Carleton University iz Ottawe. To so pojasnili v raziskavi, ki so jo objavili v reviji Nature Ecology and Evolution.

Ekonomisti so izračunali, da bi bila obuditev teh izumrlih živali zelo draga. V raziskavi so prišli do zaključka, da bi bilo bolj koristno, če bi se osredotočili na ohranjanje še obstoječih ogroženih vrst. Za vsako na novo “obujeno” živalsko vrsto bi izgubili dve ogroženi in še živeči vrsti.

Dva scenarija 

Za ocene in izračune, koliko bi stala ponovna obuditev izumrlih živali, so uporabili podatkovne baze iz Nove Zelandije in New South Walesa o ohranjanju ogroženih vrst živali. Ugotovili so, da bi za oživitev populacije mamutov porabili podobno denarja kot za rešitev populacije močno ogroženih azijskih slonov.

Ostanki so neverjetno dobro ohranjeni. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zapisali so dva hipotetična scenarija. Po prvem scenariju bi se države zavzele, da bi ponovno oživili izumrle vrste. Denar, ki bi ga sicer države namenile za ohranjanje biotske raznovrstnosti bi tako namenili izumrlim vrstam. Na ta način bi se po njihovih izračunih zgodila velika škoda biodiverziteti, za vsako na novo “pripeljano” vrsto pa bi dve ogroženi izumrli.

Po drugem scenariju pa bi podjetja namesto v oživljanja izumrlih vrst, ta denar namenila za ohranitev biotske raznovrstnosti. Izračunali so, da bi se biotska raznovrstnost občutno izboljšala, ogroženih vrst pa bi rešili za osemkrat več kot zdaj.    

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.