Imamo zvetišča za pse in mačke, kam gredo ostali?

Foto: Bioexo 21. Bioexo
"Živali je veliko in smo včasih zelo na tesno s sredstvi," priznava predsednica Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo Nika Leben.
Oglej si celoten članek

"V Sloveniji so zavetišča za živali prilagojena oskrbi psov in mačk ter samo nekaterih posameznih živali, društva zato nekako prevzamemo vlogo oskrbe najdenih, zavrženih ali odvečnih eksotičnih živali," je na včerajšnjem zajtrku za novinarje povedala Nika.  

Pojasnjuje, da so preko let živali k njej prišle z različnimi zgodbami, ki jih z veseljem deli z obiskovalci razstave Čudovite živali - Amazing animals, ki jo lahko obiščete na Bledu. Ker zanimanje za te živali narašča, v društvu domnevajo, da bodo vsako leto večje potrebe po tem, da obstaja ustanova za to. "Z obiskom naše razstave se podpre oskrba teh živali saj ne prejemamo nikakršnih sredstev iz občin ali države ali sponzorjev, živali pa je veliko in smo včasih zelo na tesno s sredstvi," dodaja. 

Foto: Anže Petkovšek bioexo

V nakup le premišljeno

Nika pripoveduje, da so obiskovalci razstave večinoma ljudje, ki imajo radi živali ali jih zanimajo malo bolj nenavadni hišni ljubljenčki. "Pridejo pa tudi družine ki bi rade informacije kako bi lahko kupili tovrstno žival in zanjo pravilno poskrbeli. Vesela sem da gredo v nakup premišljeno in imajo veliko vprašanj o oskrbi," opisuje.  

Pomembno je, da se pred nakupom pozanimamo o njihovi velikosti ali vedenjskih posebnostih v odraslosti, o prostoru, ki jim ga moramo zagotoviti, prehrani in morebitnih boleznih, ki jih lahko prizadenejo. Ravno tako ne razmišljajmo o nakupu, če se bomo preselili v tujino ali nimamo urejenih finančnih razmer, ki bi bile zadovoljive za nakup ustrezne prehrane in veterinarske oskrbe.

Nika Leben

Poudarja tudi težavo, da je pri starejših ljudeh prisotnega veliko strahu do kač, zato lahko ob prihodu kače domov doživlajjo veliko stisko.

xxx

Ob obisku vivarija na Bledu bosti videli pestrost živalskega sveta, ki prihaja iz različnih delov sveta, a so vsi živali iz rej in ne iz narave: "To so kače, kuščarji, žuželke, ptičji pajki, žabe, nekaj sesalcev. Najbolj ponosni pa smo na tri velike živali, kajmana Karlija, legvana Lennya in anakondo Annabelle."

Zimske počitnice so kot nalašč za obisk otrok vivarija na Bledu in za prijeten sprehod ob našem najbolj znanem jezeru. Vsi pa si v koledar zabeležite tudi 24. maj, ko nas Nika s svojo živalsko druščino obišče na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici. 

 

Po treh letih Obkrožite ta dva datuma v juniju

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.