Vizita za živali > Festival
1119 ogledov

Imamo zvetišča za pse in mačke, kam gredo ostali?

21. Bioexo Bioexo
"Živali je veliko in smo včasih zelo na tesno s sredstvi," priznava predsednica Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo Nika Leben.

"V Sloveniji so zavetišča za živali prilagojena oskrbi psov in mačk ter samo nekaterih posameznih živali, društva zato nekako prevzamemo vlogo oskrbe najdenih, zavrženih ali odvečnih eksotičnih živali," je na včerajšnjem zajtrku za novinarje povedala Nika.  

Pojasnjuje, da so preko let živali k njej prišle z različnimi zgodbami, ki jih z veseljem deli z obiskovalci razstave Čudovite živali - Amazing animals, ki jo lahko obiščete na Bledu. Ker zanimanje za te živali narašča, v društvu domnevajo, da bodo vsako leto večje potrebe po tem, da obstaja ustanova za to. "Z obiskom naše razstave se podpre oskrba teh živali saj ne prejemamo nikakršnih sredstev iz občin ali države ali sponzorjev, živali pa je veliko in smo včasih zelo na tesno s sredstvi," dodaja. 

bioexo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V nakup le premišljeno

Nika pripoveduje, da so obiskovalci razstave večinoma ljudje, ki imajo radi živali ali jih zanimajo malo bolj nenavadni hišni ljubljenčki. "Pridejo pa tudi družine ki bi rade informacije kako bi lahko kupili tovrstno žival in zanjo pravilno poskrbeli. Vesela sem da gredo v nakup premišljeno in imajo veliko vprašanj o oskrbi," opisuje.  

Pomembno je, da se pred nakupom pozanimamo o njihovi velikosti ali vedenjskih posebnostih v odraslosti, o prostoru, ki jim ga moramo zagotoviti, prehrani in morebitnih boleznih, ki jih lahko prizadenejo. Ravno tako ne razmišljajmo o nakupu, če se bomo preselili v tujino ali nimamo urejenih finančnih razmer, ki bi bile zadovoljive za nakup ustrezne prehrane in veterinarske oskrbe.

Nika Leben

Poudarja tudi težavo, da je pri starejših ljudeh prisotnega veliko strahu do kač, zato lahko ob prihodu kače domov doživlajjo veliko stisko.

Ob obisku vivarija na Bledu bosti videli pestrost živalskega sveta, ki prihaja iz različnih delov sveta, a so vsi živali iz rej in ne iz narave: "To so kače, kuščarji, žuželke, ptičji pajki, žabe, nekaj sesalcev. Najbolj ponosni pa smo na tri velike živali, kajmana Karlija, legvana Lennya in anakondo Annabelle."

Zimske počitnice so kot nalašč za obisk otrok vivarija na Bledu in za prijeten sprehod ob našem najbolj znanem jezeru. Vsi pa si v koledar zabeležite tudi 24. maj, ko nas Nika s svojo živalsko druščino obišče na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici. 

 

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju